Semne (ne)bune anul are

January 7, 2016

Încă nu s-a dezmeticit bine lumea după șampania și urările de bine de Anul Nou, că – iată – planeta a început să se învârtească aparent din ce în ce mai repede,  de unde devine explicabilă și starea de amețeală perpetuă a liderilor lumii. Și nu știu cât de viabile sunt credințele populare privitoare la semnele din primele 7 zile din an, dar aș prefera să nu se adeverească. Pentru că semne (ne)bune anul are ! 

Germania, ”motorul” Europei, a intrat în noul an cu o alertă teroristă la Munchen și un val de agresiuni sexuale la Koln. Pentru care poliția germană și BFV-ul (serviciul pentru securitatea internă) au primit peste 120 de plângeri și multitudine de ”urări de bine”. Colegii lor din FSB-ul Federației Ruse, ceva mai preventivi, și-au început anul cu obținerea permisiunii de a deschide focul asupra unei mulțimi de persoane, inclusiv asupra copiilor și femeilor, în cazul în care se constată existența unei amenințări teroriste, se intervine pentru o eliberare de ostatici sau se ripostează împotriva unui atac armat asupra unor obiective importante.

Între pregătirile pentru preluarea președinției Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, Arabia Saudită a executat 47 de persoane acuzate de terorism, printre care și un lider religios șiit Nimr al-Nimr. Teheranul a ripostat vehement, cu ”urmări vizibile” asupra Ambasadei Saudite din capitala Iranului. Tensiunile dintre Arabia Saudită sunită și Iranul șiit au atins astfel un nivel fără precedent, ”butoiul cu pulbere” din Orientul Mijlociu fiind la un deget distanță de detonare.

Între două zboruri test către o insulă disputată din Marea Chinei de Sud și enervarea Vietnamului, China a lăsat yuanul să se ducă în cap și simultan cu el întreaga piață de capital din Asia până în America. Prețul de referință pentru barilul de petrol s-a situat deja sub pragul de 30 de dolari pentru prima dată în ultimii 11 ani, conform anunțului OPEC. Interesant că nici măcar amenințările iraniano-saudite n-au avut vreun rezultat în acest sens. Un camion-bombă a ucis cel puțin 65 de persoane în Libia, lângă un centru de poliție din Misrata. Despre Siria nu mai vorbește nimeni. Doar Rusia și US numără cu zecile raidurile aeriene împotriva ISIS. Hillary Clinton le-a promis americanilor că după ce ajunge președinte va lămuri problema extratereștrilor. Dacă mai apucă, desigur, după ce se lămurește problema cu atacul din Benghazi.

După testul cu mini-bomba H a Coreei de Nord, Sudul peninsulei a intrat în fibrilații: vrea de la US amplasarea urgentă de armament strategic pe teritoriul său. Până una-alta însă au revenit la mesajele propagandistice difuzate ”peste gard” în curtea lui Kim Jong-Un. US îi cere lui Erdogan să-și retragă trupele existente ilegal pe teritoriul Irakului. Erdogan însă e ocupat să acuze opoziția pro-kurdă de terorism și să regrete că Turcia nu are pedeapsa cu moartea ca Arabia Saudită.

Bangladeshul și-a pus în cap să execute și el un lider islamic. După ce Dhaka i-a expediat acasă un înalt diplomat, Pakistanul a expulzat un diplomat din Bangladesh pe fondul acuzelor de spionaj. După Bahrain și Sudan, Qatarul își ia și el acasă diplomații – de la Teheran. Saudiții își continuă seria bombardamentelor din Yemen. De data asta, fix ”din greșeală” asupra Ambasadei Iranului la Sana’a.

Și prima săptămână din 2016 nu s-a încheiat încă !

Cert este că în acest amalgam global de violență și amenințări deloc voalate, nici măcar liftul-turn de 20 de km în spațiu – adică un fel de Turn Babel, de 20 de ori mai înalt decât renumitul Burj Khalifa din Dubai – pe care îl promit cei de la Thoth Technology (Canada) nu prea ne poate ajuta cumva ! Decât cel mult să-i avertizăm pe extratereștri că suntem o planetă bolnavă și e recomandabil să fugă-n trăsnet cale de un milion ani lumină !

PS: În România se cască gura la telenovela Borcea – Magnificul Nimic. Și la trepădușii guvernamentali deveniți experți tehnocrați. Afară ninge. Sau plouă. Românii se fac mai degrabă că plouă!

Gabriela Ioniță

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new