Serbia, Bosnia și Croația – cele mai grave inundații din ultimul secol

May 18, 2014

Serbia, Bosnia şi Croaţia se confruntă de câteva zile cu cele mai gravă catastrofă naturală din ultimul secol, care a provocat moartea a cel puţin 44 de oameni.

Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi şi zeci de localităţi au fost devastate de alunecări de teren. Mai ales din cauza alunecărilor de teren, autorităţile au avertizat asupra posibilelor deplasări ale câmpurilor cu mine antipersonal datând din războiul intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120.000. Mai multe ţări europene din regiunea Balcanilor şi Rusia au trimis zeci de echipe de salvare, precum şi medicamente şi provizii.

În apropiere de Obrenovaţ, râul ameninţă termocentrala Nikola Tesla care produce 50 la sută din consumul naţional de electricitate. Vucici a subliniat că este vorba despre “lucrarea cea mai importantă din ţară” care trebuie apărată cu orice preţ.

Potrivit unui jurnalist al AFP prezent la faţa locului, instalaţiile sunt aproape în întregime izolate de ape. Zeci de persoane încercau să ridice ziduri de apărare pentru evitarea unei catastrofe.

Puţin mai la nord, în amonte de râul Sava, mii de voluntari din Sremska Mitroviţa şi alte oraşe sârbe au consolidat în timpul nopţii digurile cu nu mai puţin de un milion de saci de nisip, a povestit pentru AFP un voluntar Veljko Jankovici, în vârstă de 34 de ani. Râul este pentru moment menţinut în matcă de aceste fortificaţii de ultim minut. Apele sale mătură totul în cale.

“Am venit din Novi Sad (nord) să ajut. Nu puteam să stau să mă uit la televizor fără să fac nimic”, a declarat Radmila Bursac, în vârstă de 26 de ani.

În Bosnia, în regiunile Samac şi Bijeljina, aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate din această zonă. Operaţiunile de evacuare cu bărci pneumatice şi elicoptere continuă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new