Sergey Shoigu: În Ucraina a fost aplicată o versiune a ”primăverii arabe”

April 1, 2014

Vorbind la o reuniune a miniștrilor apărării din țările membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai, Ministrul rus al apărării, Sergey Shoigu, a comparat evenimentele care au avut loc recent în Ucraina cu ceea ce s-a întâmplat în Orientul Mijlociu.

”Observ cu regret profund că scenariul care se aplică în această țară este elaborat similar cu «primăvara arabă»”  – a declarat Shoigu, atrăgând atenția asupra implicării în această criză a țărilor occidentale. ”Flirtul practicat de noii lideri de la Kiev cu neo-naziștii și promovarea sentimentului rusofob se poate transforma într-o tragedie nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă” a subliniat ministrul rus al apărării.

De asemenea, potrivit ministrului Shoigu, acțiunile autorităților actuale din Ucraina amenință să prăbușească întreaga țară sub presiunile din estul și sudul Ucrainei.

”Acolo naționaliștii au încercat să suprime vocea populației vorbitoare de limba rusă, inclusiv prin violență” – a reamintit Shoigu. ”Locuitorii din Crimeea în această situație au abordat problema cu fermitate și fără compromisuri. Într-un referendum, la care au participat 83% dintre cetățenii regiunii, pentru reunificarea cu Rusia au votat mai mult de 97%. Aș dori să observați că nimeni nu neagă rezultatele referendumului și prezența la vot, ci doar situația juridică a acestuia. Potrivit unor ”instanțe externe”, cei care au votat pentru a separa Crimeea de Ucraina – au acționat ilegal, deși în urmă cu mai puțin de 10 ani, aceleași instanțe au recunoscut că situația din Kosovo nu contravine dreptului internațional. Vedem aici cum funcționează dublul standard” a mai precizat ministrul rus al apărării, aflat în top 3 cei mai bine cotați membri ai cabinetului Medvedev.

Generalul Shoigu a  amintit de Libia, ca despre un exemplu tipic de miopie a politicienilor din Occident. ”Acolo s-a luptat pentru democrație – și unde este democrația? Țara este împărțită în mai multe zone de influență, și toate se luptă între ele și împotriva tuturor. Criza profundă din Orientul Mijlociu și Africa de Nord continuă. În condițiile în care amenințările care provin din regiune nu vor fi neutralizate, ele sunt de natură să afecteaze și alte țări învecinate din această zonă turbulentă” a explicat ministrul rus.

Referindu-se la situația din Siria, șeful armatei Federației Ruse a mustrat Vestul și monarhiile arabe pentru asistența militară acordată opoziției siriene și a invitat la încetarea oricărui amestec din afară.

”Transferul stocurilor de arme chimice siriene sub control internațional a redus amenințarea unei acțiuni militare a țărilor occidentale împotriva Siriei” – a spus Șoigu. ”Dar există încă solicitări privind utilizarea forței. Dezorganizarea sistemului de administrație publică din țară a dus la creșterea luptei pentru acces la veniturile din exporturile de hidrocarburi și revitalizarea organizațiilor extremiste islamice. Sunt prezenți acolo și militanți care au luptat în Libia. Potrivit informațiilor noastre, ei sunt ajutați de omologii lor din Tunisia, Algeria, Mali, Egipt și Siria. Aceste date indică în mod clar faptul că problemele contemporane, inclusiv rezolvarea conflictelor, nu se poate face printr-o soluție militară”.

Un alt domeniu problematic în zona Orientului este Afganistanul. Ministerul Apărării de la Moscova vede aici o amenințare evidentă la adresa securității Rusiei.

”Noi nu împărtășim optimismul țărilor occidentale, exprimat în evaluările lor privind perspectivele pentru stabilizarea Afganistanului” – a spus ministrul Shoigu. ”Activitatea teroristă la nivel internațional și a organizațiilor extremiste islamice din această țară rămâne la un nivel ridicat” a precizat acesta, menționând că rapoartele prevăd o creștere a activităților teroriste în apropiere de granița cu Rusia, iar autoritățile de la Kabul este puțin probabil să rezolve independent sarcina de combatere a extremismului islamic, deși Washingtonul continuă să exercite presiuni asupra liderilor de la Kabul pentru încheierea rapidă a unui acord bilateral în domeniul securității și apărării, în contextul retragerii forțelor SUA din regiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new