Sergey Shoigu: ”Rusia își creează un sistem spațial unic pentru detectarea lansării rachetelor balistice”

October 12, 2014

Rusia își creează un sistem de apărare aerospațial unic (Единую космическую систему – ЕКС) pentru detectarea lansărilor de rachete balistice, informează agenția Itar Tass, citându-l pe Ministrul rus al Apărării, Sergey Shoigu. Potrivit declarațiilor acestuia la o recentă întâlnire de lucru, acesta va fi unul dintre obiectivele-cheie privind dezvoltarea forțelor și măsurilor de descurajare nucleară.

“În consecință, cu acest sistem vom fi capabili de a detecta lansări de rachete balistice de diferite tipuri, inclusiv a celor în stadiu de prototip aflate la bordul unor nave precum și a celor de pe teritoriile țărilor care efectuează astfel de teste” – a explicat Shoigu. Potrivit șefului departamentului de apărare, noul sistem va înlocui mijloacele de avertizare anti-rachetă, dezvoltate în perioada sovietică.

Structura noului sistem de detectare și avertizare se va baza pe nave spațiale și sateliți de ultimă generație, precum și pe centre de comandă modernizate, oferind management culegerii, recepției și prelucrării de informații specifice într-un mod automat.

Anterior anunțului făcut de ministrul Shoigu, directorul general al Institutului de Inginerie Radiotehnică ”Mints” și șeful firmei constructoare, Sergey Boev, au spus că primii sateliți ai sistemului spațial de apărare sunt programați pentru lansare la începutul anului 2015.

Decizia de a crea Aerospace Defence Forces – din care face parte și noul sistem de detectare a rachetelor balistice – a fost adoptată în octombrie 2011, în cadrul programului de modernizare a Forțelor Aeriene ale Federației Ruse. De altfel, la momentul respectiv, vice-premierul Dmitry Rogozin atrăgea atenția asupra noilor tendințe la nivel mondial care vor duce la o previzibilă mutare a armelor nucleare în spațiu, menționând necesitatea ca Rusia să fie pregătită și pentru astfel de amenințări de securitate. Mesajul lui Rogozin nu a rămas fără ecou iar în 2012, guvernul a alocat bani pentru crearea noilor componente și dispozitive ale sistemului aerospațial. În prezent, sistemele de apărare antirachetă ale FR sunt în subordinea Forțelor Aeriene. Sistemele de apărare antirachetă S-300, S-400, sistemul de apărare antiaeriană Pantsir-S1 precum și mai multe sisteme de artilerie sunt capabile să detecteze și să distrugă diverse ținte aeriene, inclusiv focoase BM.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new