Serghei Lavrov: Autoritățile de la Kiev încalcă grav acordul de la Geneva

April 21, 2014

”Pacea de Paște” din Estul Europei s-a dovedit un obiectiv mult prea greu de îndeplinit. “Nu numai ca acordul de la Geneva nu este respectat, ci sunt luate masuri, in special de către cei care au preluat puterea la Kiev, care il incalca grav”, a declarat Serghei Lavrov, in cadrul unei conferinte de presa. Autoritatile de la Kiev “declara deschis ca acordul de la Geneva nu se aplica in cazul Maidan pentru ca administratia orasului Kiev a decis ca acest loc poate fi pastrat si ca este legitim. Este pur si simplu inacceptabil”, a explicat el.

Lavrov a facut referire la o piață centrală din capitala ucraineană, centrul miscarii de contestare care l-a înlăturat de la putere, în februarie, pe presedintele prorus Viktor Ianukovici si unde manifestantii campează în continuare în jurul baricadelor. Rusia si Statele Unite se acuză reciproc de ingerinta si absenta vointei de aplicare a acordului de la Geneva, de la semnarea sa, joi.

Statele Unite, care apreciază că Moscova se află în spatele tulburărilor din Ucraina, au cerut Rusiei să facă presiuni asupra insurgentilor prorusi, care pastreaza in continuare controlul administratiei regionale din Donetk, dar si a numeroase primarii din regiune, pentru ca acestea sa respecte acordul, amenintand cu noi sanctiuni.

“Tentativele de a izola Rusia sunt zadarnice, deoarece izolarea Rusiei de restul lumii este imposibilă”, a menționat Lavrov. “Mai întâi pentru că noi suntem o mare putere, independenta si care stie ce vrea. Si in al doilea rand pentru ca o majoritate zdrobitoare de țări nu doresc izolarea Rusiei”, a adăugat șeful diplomației de la Moscova.

La rândul său, premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk a acuzat Rusia că “subminează stabilitatea internațională” și a solicitat ajutorul economic al aliaților occidentali ai țării pentru modernizarea armatei ucrainene, într-un interviu difuzat duminica în Statele Unite, relatează AFP.

În replică, separatistii prorusi de la Slaviansk, unul dintre fiefurile acestora din estul Ucrainei, au cerut duminică Rusiei să le livreze armament si au amenintat ca-l vor impusca pe ministrul ucrainean de Interne, care a anuntat ca viziteaza aceste regiuni, relateaza AFP.

“Guvernului lui Vladimir Vladimirovici (Putin) (…) ii cerem ajutorul. Daca nu ne puteti trimite forte de mentinerea pacii, livrati-ne arme”, a declarat in fata presei Viaceslav Ponomorev, primarul autoproclamat al acestui oras incercuit de grupuri de “autoaparare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new