Serviciile germane de informații confirmă acțiunile de spionaj în favoarea Washingtonului

July 5, 2014

Un responsabil cu rang înalt din cadrul serviciilor germane de informații (BND) confirmă în ediția de duminică a ziarului Frankfurter Allgemeine am Sonntag (FAS) că unul dintre agenții lor, arestat miercuri, a spionat pentru Statele Unite, relatează AFP.

“Toate dovezile arată că a lucrat pentru americani”, a declarat pentru publicația germană această sursă cu rang înalt, potrivit unui fragment din articol difuzat sâmbătă seară. După cum a informat presa germană, el și-ar fi propus serviciile, de asemenea, spionajului rus, intrând în contact cu Consulatul Rusiei la Munchen și din acest motiv ar fi fost descoperite acțiunile sale în calitate de agent dublu.

În vârstă de 31 de ani, acest colaborator al BND lucra pentru serviciile americane de informații de la sfârșitul lui 2012 și ar fi furat peste 200 de documente, scrie FAS.

Agentul dublu a primit sarcina de a strânge documente despre comisia parlamentară din Bundestag care investighează operațiunile de culegere de informații desfășurate în Germania de Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA), potrivit sursei amintite. Angajat în cadrul unui serviciu al BND care se ocupă în special de protecția soldaților germani în străinătate, el a reușit să trimită numai două documente despre subiectul respectiv, dintre care unul privind structura generală a BND. El a oferit prin e-mail serviciile sale Ambasadei Statelor Unite la Berlin și a primit, cu ocazia a trei întâlniri în Austria, suma totală de 25.000 de euro, mai informează Frankfurter Allgemeine am Sonntag.

Întrebat în legătură cu această afacere, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat vineri că șefa executivului, Angela Merkel, a fost informată joi asupra acestui caz. “Guvernul german va aștepta rezultatele anchetei… Cazul este grav, asta este foarte clar”, a afirmat Seibert.

Relațiile dintre Statele Unite și Germania au devenit tensionate după dezvăluirile făcute de fostul consultant al NSA Edward Snowden în legătură cu un vast program de spionaj care viza această țară, precum și telefonul mobil al cancelarului federal Angela Merkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new