Serviciul german de informaţii externe BND neagă că spionează SUA pe teritoriul american

October 30, 2013

O delegaţie a Cancelariei şi serviciilor de informaţii germane urmează să se întâlnească miercuri, la Washington, cu reprezentanţi ai Guvernului american, în urma dezvăluirilor despre spionarea comunicaţiilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel, potrivit BBC News.

Guvernul german vrea să încheie pe termen mediu un acord cu americanii, prin care aceştia să se angajeze să renunţe să spioneze Guvernul sau reprezentanţe diplomatice germane, potrivit aceleiaşi surse.

În acest context, directorul Serviciilor Naţionale americane de Informaţii (DNI) James Clapper şi directorul NSA, generalul Keith Alexander, au declarat marţi, într-o audiere în Congres, că ţări “aliate” Statelor Unite desfăşoară sau au desfăşurat activităţi de spionaj împotriva Statelor Unite. În replică, șeful serviciului german de informaţii externe BND, Gerhard Schindler, a dezminţit miercuri, pentru săptămânalul Die Zeit, afirmaţiile omologului său american potrivit cărora Germania ar spiona Statele Unite pe teritoriul american. Nu există operaţiuni de supraveghere a telecomunicaţiilor efectuate de la ambasada germană la Washington a subliniat Schindler, directorul BND, pentru ediţia online a publicaţiei Die Zeit.

Potrivit Mediafax, fostul consultant NSA Edward Snowden, aflat la orginea dezvăluirilor care au produs un imens scandal cu privire la programul de spionaj american, a dat deja asigurări într-un interviu publicat de revista germană Der Spiegel în iulie că agenţi din cadrul Agenţiei americane Naţionale pentru Securitate (NSA) “lucrează mână-n mână cu germanii şi cu cea mai mare parte a celorlalte state occidentale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new