Și dacă formula de “Mr. President” este echivalentul lui “Noapte bună” !?

May 21, 2014

În afara faptului ca dl Biden i s-a adresat dl Ponta cu apelativul “Mr President” …

… dorind probabil să ne transmită un mesaj cu subînțeles, vizita Vicepreședintelui SUA nu a adus nimic remarcabil. Într-adevăr, deși în debutul discursului său de la Palatul Victoria dl Biden i s-a adresat lui V. Ponta cu apelativul “Mr Prime Minister”, în finalul discursului i-a mulțumit folosind formula de “Mr. President”.

Prin această formulă de adresare a vrut dl Biden să ne atragă atenția asupra pronosticului pe care SUA îl face în preambulul campaniei prezidențiale din România?

Sau poate s-a referit dl Biden la calitatea dl Ponta de Președinte al Partidului Social Democrat în spațiul Palatului Victoria? Foarte puțin probabil!

Oricum ar fi, impresia generală a vizitei a creat în rândul românilor imaginea unui Vicepreședinte al Statelor Unite venit în România cu un rol precis stabilit și anume acela de agent de asigurări.

Firește că nu de tipul Omniasig, și cu atât mai puțin de tipul director în cadrul Omniasig, ci un agent de asigurări în perspectiva războiului.

Despre posibilitățile de deschidere a granițelor SUA pentru România sau despre posibilitatea intensificării raporturilor de cooperare în domeniul economic în format bilateral Statele Unite ale Americii – România, altă dată. Pentru ca să fim realiști, prezența economică americană în România este nesemnificativă dacă ne raportăm la posibilitățile economiei americane.

Din păcate însă, tocmai asistența economică americană este ceea ce lipsește societății românești.

Asistența militară venită din partea SUA este în preocuparea societății militare și în general este prevestitoarea unor evenimente neplăcute ca să nu apreciem ca fiind de fapt tragice pentru societatea civilă a țărilor beneficiare a acestui tip de ajutor din partea americanilor!

Asistența și colaborarea economică este precursoarea construcției și dezvoltării armonioase a unei națiuni.

O preocupare excesivă pentru capitolul justiție în detrimentul dezvoltării motorului economic va conduce societatea la o forma de justiție a săracilor călăuzită după zicala: “Prinde orbul, scoate-i ochii!”

Concluzia: restrângerea colaborării economice româno-americane în favoarea lărgirii asistenței militare!

În acest context cred că SUA vor prefera la Cotroceni un partener cu un profil militar bine definit! Nu putem ști cu siguranță, dar dacă este așa, atunci formula de “Mr. President” este echivalentul lui “Noapte bună” !

Ion Ștefanovici


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new