Simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei ruse – un nou pas spre refacerea influenței în spațiul CSI ?

July 11, 2012

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin vrea să fie simplificată în regim de urgenţă procedura de acordare a cetățeniei ruse pentru persoanele născute în fosta Uniune Sovietică și urmașii acestora. Inițiativa a fost anunțată în cadrul ședinței ambasadorilor Rusiei, care a avut loc recent la Moscova.

“Rolul compatrioţilor noștri care au reşedinţa în străinătate, necesită  a fi regândit. Mulţi vor să fie utili Patriei lor istorice, doresc să o susţină, iar misiunile noastre din străinătate nu prețuiesc această oportunitate”, a declarat  Putin, citat de RIA Novosti.

Amintim că în 2008, Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat simplificarea procedurii de acordare cetăţeniei ruse. Potrivit modificărilor, orice cetăţean dintr-un stat ex-sovietic poate cere şi obţine cetăţenia Federaţiei Ruse, nu mai este obligatoriu să fi locuit minimum cinci ani în Rusia și nu mai trebuie să confirme sursa de venituri (pentru a dovedi că se poate întreţine în Rusia. De asemenea, nu mai este nevoie nici măcar să aibă cunoştinţe de limba rusă.

Atunci analiștii politici au calificat inițiativa ca fiind o ”momeală” pentru cetățenii Ucrainei și R. Moldova, dar și o concentrare a Moscovei pe ”pericolul românesc”. Experţii politici de la Kiev consideră  că odată cu acordarea cetăţeniei ruse pe bandă rulantă, va avea loc un adevărat exod al ucrainenilor spre Rusia. Cu siguranța însă numeroșii imigranții din spațiul CSI care lucrează în Rusia și sunt nevoiți să treacă periodic prin stufoasa și birocratica procedură de obținere a permiselor legale de muncă, vor fi încântați să opteze pentru obținerea cetățeniei ruse.

Discursul integral al președintelui rus Vladimir Putin poate fi accesat aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new