Siria a devenit membră a Convenției pentru Interzicerea Armelor Chimice

September 13, 2013

Siria a devenit țară membră cu drepturi depline a Convenției pentru Interzicerea Armelor Chimice, a anunțat reprezentantul permanent al țării la ONU, Bashar Jaafari, citat de Vocea Rusiei.

Potrivit lui, un mesaj corespunzător a fost trimis și secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. Anterior, jurnaliștilor le-a fost prezentată o traducere neoficială a documentului în care Siria se angajează să respecte prevederile Convenției.

Bashar Jaafari a declarat că armele chimice erau considerare de către autoritățile din Siria drept un mijloc de descurajare a arsenalului nuclear al Israelului.

Potrivit publicației The Guardian, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a salutat decizia Siriei de a deveni, începând de astăzi, membru cu drepturi depline a Convenției pentru Interzicerea Armelor Chimice, în timp ce Secretarul de Stat al US, John Kerry, aflat la Geneva pentru negocieri cu ministrul de externe rus, Sergey Lavrov și Emisarul special al ONU pe dosarul sirian, Lakhdar Brahimi, a exprimat un optimism precaut cu privire la decizia Siriei și a posibilității de a găsi o cale de rezolvare a conflictului sirian.

De cealaltă parte, Bashar al-Assad a confirmat în cursul zilei de joi pentru canalul de televiziune Rusia 24 că Siria va depune documentele la ONU pentru un acord care reglementează predarea arsenalul său chimic. ‘Siria este de acord cu introducerea armelor sale chimice sub control internațional la propunerea Rusiei. Amenințările din SUA nu au influențat în vreun fel această decizie’ a precizat liderul de la Damasc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new