Siria și Cipru pe agenda discuțiilor dintre François Hollande și liderii de la Ankara

January 27, 2014

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa că vizita oficială a preşedintelui francez François Hollande în Turcia va îmbunătăți relația bilaterală dintre cele două state. Președintele Franței se află la Ankara pentru o vizită de lucru de două zile (27 şi 28 ianuarie).

Hollande a participat la un ceremonial militar desfășurat la Mausoleul fondatorului Turciei moderne, Kemal Ataturk, și are programate întâlniri cu omologul său, Abdullah Gul și premierul Erdogan, pe agenda discuțiilor aflându-se aderarea Turciei la UE, situația din Siria și perspectivele după conferința Geneva II, precum și reluarea negocierilor în diferendul cu Cipru.

Vizita lui Hollande este importantă, pentru că va fi prima incursiune a unui preşedinte francez în Turcia, în ultimii 22 de ani. În același timp aceasta este prima ieșire externă a liderului de la Palatul Elysee după scandalul provocat de relația sa cu actrița Julie Gayet și anunțul despărțirii de partenera sa oficială, Valérie Treilweiler.

“Sper că vom fi în măsură să luăm decizii importante”, anticipa premierul Erdogan într-o conferință susținută săptămâna trecută la Parlamentul European de la Bruxelles. Relaţiile dintre Paris şi Ankara s-au ameliorat după alegerea lui François Hollande, în mai 2012. De menționat că Franţa a renunţat la vetoul său privind deschiderea capitolului de negocieri de integrare a Turciei în UE. Capitolul 22 de negociere, referitor la politicile regionale, care a fost deschis în toamna anului 2013, a oferit o nouă șansă pentru reluarea negocierilor, după o pauza de trei ani.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a încercat să disipeze temerile referitoare la eventualitatea aderării Turciei la Uniunea Europeană, oferind asigurări că cetăţenii francezi vor fi consultaţi printr-un referendum. “Poporul francez va fi consultat”, a declarat Hollande la Ankara într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Turciei, Abdullah Gül.“Procesul de aderare la UE ar putea permite Turciei să evolueze şi să demonstreze de ce este capabilă”, a subliniat Hollande.

Turcia este afectată de aproximativ o lună şi jumătate de un scandal de corupţie fără precedent care vizează apropiaţi ai premierului Recep Tayyip Erdogan. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new