Slovacia îl nominalizează pe ministrul de externe Miroslav Lajcak pentru șefia ONU

May 25, 2016

În vârstă de 53 de ani, Lajcak este ministru de externe, la al treilea mandat, în guvernul de stânga al premierului Robert Fico și a fost deopotrivă Înalt Reprezentant și Reprezentant Special al UE pentru Bosnia-Herțegovina.

Actualul secretar general al ONU Ban Ki-moon își va încheia la sfârșitul acestui an cele două mandate de cinci ani. Unii prezic că pentru șefia Secretariatului General al ONU ar putea exista până la 15 candidați până la primul vot neoficial din luna iulie al Consiliului de Securitate.

Conform unei tradiții informale privind rotația între regiuni pentru șefia ONU, acum este rândul Europei de Est.

Când ONU a dat startul în decembrie cursei pentru postul de secretar general, cele 193 de state membre au fost încurajate să propună un candidat femeie. În cei 70 de ani de existență, acest post nu a fost ocupat decât de bărbați.

Lajcak, care a studiat la Moscova și care a supervizat referendumul de independență al Muntenegrului în 2006, a mai temperat uneori poziția anti-imigranți a lui Fico în contextul crizei refugiaților din Europa, dar s-a opus însă și sistemului de cote obligatorii pentru împărțirea solicitanților de azil între statele membre ale UE.

Unii diplomați rămași sub protecția anonimatului au afirmat în aprilie că fostul premier portughez Antonio Guterres și fostul premier neozeelandez Helen Clark ar fi favoriți, după ce fiecare candidat a fost intervievat timp de două ore de către Adunarea Generală a ONU.

sursă: AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new