SPIEF – Davosul rusesc 2012: geopolitică și afaceri

June 23, 2012

Gabriela Ioniță

Multe neajunsuri se pot contabiliza în agenda conducătorilor Rusiei din ultimele două decenii. Însă sunt și câteva câștiguri certe. Printre acestea – Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF) – devenit un eveniment și reper de top în domeniu și deloc întâmplător supranumit Davos-ul rusesc. Forumul Economic International de la St Petersburg se desfășoară sub patronajul Președinției Federației Ruse și este una din cele mai importante conferințe ce se desfășoară anual la nivel mondial, fiind dedicată problemelor economice şi de afaceri, la care participă în jur de 2.500 de lideri politici şi de afaceri, personalități de prestigiu din domeniu științelor economice şi figuri publice din întreaga lume. Până în 2006 organizarea evenimentului revenea Adunării interparlamentare din ţările membre ale CSI şi Consiliului Federaţie Ruse; din 2006, în conformitate cu o nouă directivă prezidenţială, Ministerul Dezvoltării Economice a Federaţiei Ruse este cel însărcinat cu organizarea forumului.

Ediția din acest an, cea de-a 16 -a ca număr, desfășurată sub motto: “Leadership That Works” (Conducerea eficientă) și-a propus ca principale teme de discuție asigurarea viitorului din perspectiva rolului și importanței economiilor emergente în conturarea agendei globale, securitatea energetică, agenda verde, dezvoltarea potențialului Rusiei și nu în ultimul rând criza economică globală.

Afaceri…

Desigur, investiția în organizarea unui astfel de eveniment nu e una minora, însă dacă privim cam cât au investit în organizarea unor evenimente de prim rang la nivel mondial țări precum China sau Brazilia (adică exact economiile emergente de care aminteam), e ușor de înțeles de ce Rusia (și obiectivul său de revenire la statutul de mare putere globală) nu dorește să fie mai prejos. Cum la fel de adevărat este că și câștigurile (nu doar acelea de imagine și PR !) sunt pe măsură. De reținut: doar în prima zi a Forumului de la Piter au fost semnate 39 de acorduri și contracte economice, dintre care 9 în valoare totală de aproape 300 de miliarde de ruble. Multe memorandumuri și înțelegeri de cooperare, dintre care menționăm: Lukoil și compania italiană Enel au semnat pentru cooperarea în domeniul gazelor naturale, Sberbank a semnat o serie de acorduri de cooperare și de finanțare programe pe termen lung cu US Export-Import Bank și Bank of America Lynch. Președintele Rosatom, Sergei Kirienko a anunțat că Rusia este gata să investească în cea de-a treia fază a construcției centralei nucleare Temelin (Cehia) și că specialiștii celor două părți discută deja depre posibilitățile de investiție în noile unități. Rosneft și Norvegian Statoil au semnat un acord prin care compania rusă va putea participa la licitațiile pentru obținerea licențelor de explorare-exploatare a rezervelor din partea norvegiană a Mării Barentz, iar compania petrolieră de stat norvegiană va participa la evaluarea tehnică a zonelor dificil de exploatat din Rusia. Deasemenea Rosneft a semnat acorduri de cooperare cu General Electric (US) și Compania Italiană ENI.

…și nu doar afaceri

“Una dintre priorităţile majore ale comunităţii internaţionale de astăzi este de a construi un nou model economic global pentru secolul XXI, un model care poate rezista la provocările geopolitice şi care să corespundă intereselor tuturor ţărilor. Sunt sigur că propunerile şi recomandările ce vor veni în urma dezbaterilor forumului vor contribui la rezolvarea acestei sarcini cruciale” le-a spus participanților președintele Vladimir Putin  în mesajul său de bun venit. Mai mult, proaspăt întors de la Summit-ul G20 din Mexic, unde în stilul franc arhicunoscut nu a ezitat să atenționeze Occidentul de fățărnicie, Putin a acordat o atenţie deosebită situaţiei din economia mondială: „Noi vedem cum multe măsuri principiale se amână din cauza divergenţelor politice, de grup, partinice, din cauza situaţiei actuale politice interne. Jumătăţile de măsură doar agravează situaţia. Cresc riscurile în Europa, la burse creşte neîncrederea faţă de stabilitatea financiară a marilor ţări europene. La ora actuală ţările de bază din Zona Euro nu pot opri alunecarea într-o nouă fază de recesiune”. Tocmai de aceea Rusia nu intenţionează să revizuiască poziţiile sale în privinţa valutei europene pentru a nu agrava situaţia ei actuală, a precizat președintele rus.

Referitor la relația prioritară dintre Uniunea Europeană și Rusia (deși în cadrul SPIEF aceasta a fost umbrită de amploarea discuțiilor privitoare la Uniunea Economică Eurasiatică), Jim O’Neil, preşedintele consiliului directorilor al Goldman Sachs Asset Management, a declarat că potrivit statisticilor deceniului, aportul Rusiei în economia mondială va fi mai mare, decât al tuturor ţărilor Europei, luate împreună. Iar întrebat fiind despre opinia economistului Nouriel Roubini care consideră că Rusia este o „verigă slabă” în BRICS, Jim O’Neil a declarat că „Rusia este una din cele patru ţări ale BRIC care anul acesta i-a uimit plăcut pe toţi. Deci nu ştiu de unde a apărut această idee. Mie personal asemenea raţionamente mi se par plictisitoare şi ridicole”.

“Averea nu e ceea ce ai în portofel, ci ceea ce ai în cap“ – Kamran Elahian, președinte și co-fondator al Global Catalyst Partners.

“Afacere înseamnă oameni. Afacere înseamnă relații inter-umane, înseamnă abilitatea de a strânge și mobiliza în jurul tău o echipă care gândește în același mod“ – Victor Vekselberg, președintele Fundației Skolkovo.

“Probabil va trebui să vedem o ajustare a competențelor guvernelor la standardele secolului 21“ – Andrei Shleifer, profesor – Universitatea Harvard.

One response to “SPIEF – Davosul rusesc 2012: geopolitică și afaceri”

  1. […] Varianta în limba română o puteți citi pe site-ul powerpolitics.ro. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new