Spre care Europă ?

May 7, 2014

La începuturile sale, ideea europeană era lansată ca una generoasă: pace pe continent, circulație liberă a bunurilor, valorilor, persoanelor, ideilor,  posibilitatea de a munci și a învăța pe un spațiu larg. Toate acestea, însă, într-o Europă a națiunilor, expresie a unității în diversitate. Proiectul a evoluat și a devenit extrem de complex și (din păcate) de complicat. Instituțiile europene au cunoscut o structurare de apreciat, însă ideologia motivațională inițială a avut mult de suferit. Totul pare să se topească acum într-o pastă uniformizantă de rău augur, unde tronează grija pentru cuplurile gay, pentru al treilea gen, pentru tot felul de aberații și enormități. Deși Dreapta ar trebui să se opună demenței stângiste, acest lucru nu se întâmplă: popularii au involuat profund de când au ”descins” din creștin-democrați, iar conservatorii lui Cameron au votat mariajele gay în propriul parlament!

Dar pericolul venit din Stânga este cu mult mai mare, căci acolo sunt lansate toate aceste idei, care vizează, în ultimă instanță, apariția SUE – un stat european cu o identitate artificială, în care minorități patologice se vor afla la cârmă și unde ideea de identitate națională va fi o crimă în sine. Pentru a emite astfel de idei și pentru a le impune ai nevoie de oameni de condiție modestă, cât mai puțin instruiți. Un astfel de om este candidatul socialist la președinția CE, Martin Schulz, coleg de vederi politice cu augusta Catherine Ashton, ministru de externe al UE, cea care nu cunoaște nici o limbă străină (vorbește doar engleza maternă). Iată ce declara liderul socialist, la o vizită în România, în legătură cu ”temeinica” sa instruire:

“Niciodată în viața mea nu am fost student. Nu am mers la Universitate. Am fost chiar un elev slab în liceu, a trebuit să plec de la liceu pentru că eram unul dintre cei mai indisciplinați elevi. I-am admirat pe cei care au urmat cariera academică pentru că știu cât de greu este acest lucru. Și câte eforturi, ce investiții trebuie să facă cineva pentru a merge la universitate”, a precizat șeful PE imediat după ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA.
Acesta este omul pe care premierul Ponta vrea să îl promoveze la conducerea Comisiei Europene și pe care l-a adus din nou la București, odată cu debutul campaniei electorale în curs. Un personaj căruia îi place să manipuleze lucruri pe care nu le înțelege – el a fost proprietar de ”librărie”, dar, neavând nici studiile medii terminate, putem spune, fără a greși, că îi plăcea cartea doar ca bun vandabil.
Stau să mă întreb ce intelectual adevărat, care a muncit întreaga sa viață pentru diplomele obținute, ar putea vota astfel de oameni, astfel de partide. Și nu pot să nu mă întreb lucid și pragmatic: spre ce fel de Europă ne îndreptăm ?
Mihai Albișteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new