Spre deosebire de Belgia, Irlanda și UK, Norvegia – liber pe piața muncii pentru români

June 15, 2012

Executivul norvegian a adoptat, vineri, 15 iunie, decizia de a elimina restricțiile privind accesul pe piața muncii din această țară pentru cetățenii români și bulgari. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București, “Liberalizarea totală a pieței norvegiene a muncii pentru cetățenii români reprezintă un factor favorizant în consolidarea relațiilor economice româno-norvegiene și un element de susținere a comunității românești din Regatul Norvegiei”.

Prin măsura adoptată la 15 iunie 2012, Regatul Norvegiei a decis ridicarea înainte de termenul din 2014 a restricțiilor privind accesul muncitorilor români pe piața norvegiană a muncii. MAE consideră că decizia Guvernului de la Oslo “transmite un semnal clar atât în sprijinul principiului european al liberei circulații a forței de muncă, cât și în acord cu ansamblul valorilor și drepturilor care stau la baza construcției europene și care se regăsesc și în Spațiul Economic European”.

În schimb, Belgia, Marea Britanie şi Irlanda nu vor renunța la decizia de a prelungi restricţiile temporare pentru muncitorii români şi bulgari, până la începutul lui 2014.  Germania a început liberalizarea pieții muncii pentru români și bulgari pe anumite categorii profesionale încă de la 1 ianuarie 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new