Statele Unite au acceptat invitația de a participa la exercițiile «Запад-2013»/ Vest 2013

August 10, 2013

După ce mass media internațională a reluat și disecat pe spații ample declarația președintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama (în cadrul show-ului lui Jay Leno) că, deși va participa la Summitul G20 ce va avea loc la Sankt Petersburg (Rusia), nu va exista o întâlnire bilaterală la Moscova cu liderul rus Vladimir Putin așa cum fusese discutat anterior, planificata întâlnire de la Washington în formatul 2+2 – șefii de la afaceri externe și apărare a celor două state  (stabilit cu ocazia vizitei la Moscova a lui John Kerry) a fost pusă imediat sub semnul întrebării. Cu toate acestea, Rusia a plusat diplomatic iar miniștrii Serghei Lavrov și Serghei Shoigu au sosit la Washington  pe 9 august pentru o reuniune cu John Kerry și Chuck Hagel, surse asociate celor două părți menționând că întâlnirea s-a derulat în termeni destul de binevoitori.

Mai mult, după reuniune, Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Shoigu a declarat că reprezentanții structurilor militare ale Statelor Unite ale Americii au acceptat invitația colegilor din Rusia să ia parte la exercițiile militare ‘Vest-2013’, care se vor desfășura în toamnă pe teritoriul Federației Ruse și Republicii Belarus. Shoigu nu a precizat însă și care va fi rolul prezenței americane în cadrul exercițiilor, cel mai probabil acesta fiind doar de observatori.

“Într-adevăr, i-am invitat colegii noștri din Statele Unite de a participa la «Vest 2013»”, – a declarat Serghei Șoigu la o conferință de presă în urma consultărilor ruso-americane în formatul ‘2+2’. Ministrul rus și-a exprimat de asemenea încrederea că armata americană nu va anula ulterior prezența la acest eveniment, deoarece, în opinia sa, au acceptat invitația cu foarte mare interes.

Shoigu a declarat că, în viitor, astfel de invitații adresate unor oficiali străini la exerciții organizate de Federația Rusă pot deveni o practică obișnuită, cel puțin la nivel de atașați militari.

Ministrul rus al Apărării a subliniat că participarea reprezentanților străini la exercițiile militare și inspecții neanunțate pot îmbunătăți semnificativ încrederea între Rusia și partenerii internaționali. “Noi verificăm în mod curent trupele, nu pentru că ne pregătim să luptăm cu cineva, ci numai în scopul de a verifica gradul de pregătire a forțelor noastre armate” – a spus Serghei Shoigu citat de media rusă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new