Statele Unite critică iniţiativa Israelului de blocare a fondurilor Autorităţii Palestiniene

January 5, 2015

Statele Unite se opun iniţiativei Guvernului Israelului de blocare a fondurilor destinate Autorităţii Palestiniene, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

“Decizia de blocare a fondurilor provenind din impozite nu face decât să amplifice tensiunile”, crede Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Guvernul Benjamin Netanyahu a decis blocarea unor fonduri de 500 de miliarde de shekeli (circa 100 de milioane de euro) colectate de autorităţile israeliene şi destinate Autorităţii Palestiniene. Măsura este o reacţie la solicitarea Autorităţii Palestiniene de a adera la sistemul Curţii Penale Internaţionale. Autoritatea Palestiniană a depus la ONU o cerere de aderare la CPI, cu scopul de a aduce în faţa acestei instanţe oficiali israelieni.

De la Acordurile de la Oslo încheiate în 1993, statul evreu colectează în contul Autorităţii Palestiniene taxe pe care i le transferă lunar. Aceste fonduri reprezintă aproape jumătate din bugetul palestinian.

Decizia Israelului de a îngheţa transferul fondurilor reprezentând taxe colectate în contul Autorităţii Palestiniene este o “crimă de război”, a declarat sâmbătă un oficial palestinian de rang înalt, citat de AFP.

Decizia este contestată şi de preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, care a avertizat că măsura blocării fondurilor contravine intereselor ţării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new