Statele Unite livrează rachete Hellfire Libanului. Arabia Saudită semnează cecul în valoare de un miliard de dolari.

September 12, 2014

Washingtonul a livrat rachete Hellfire (5000, potrivit unor surse) armatei libaneze, a anunțat vineri ambasadorul Statelor Unite la Beirut, promițând de asemenea avioane ușoare, în special un Cessna înarmat, pentru a ajuta Libanul să facă față amenințării jihadiste, informează AFP.

Ambasadorul David Hale a afirmat, într-o declarație după ce s-a întâlnit cu primul ministru libanez Tammam Salam, că avionul va fi achiziționat cu fonduri saudite destinate armatei libaneze. “În ultimele două săptămâni, o serie de transporturi accelerate de armament american au ajuns aici”, a declarat Hale. “În această săptămână, au fost livrate rachete suplimentare Hellfire armatei libaneze”.

“Guvernul libanez și armata au cerut un avion suplimentar Statelor Unite: un Cessna înarmat și un alt aparat ușor de sprijin”, a adăugat el. “Intenționăm să răspundem la aceste solicitări de aparate suplimentare, utilizând fondurile puse cu generozitate la dispoziția Libanului de regatul Arabiei Saudite”.

Aceste livrări de arme intervin în timp ce mai mulți aliați ai Libanului caută să-și consolideze forțele armate pentru a face față amenințării jihadiste în regiune, amintește AFP.

Potrivit Agerpres, Libanul figurează printre cele 10 țări arabe care s-au angajat să sprijine Statele Unite în lupta împotriva extremiștilor suniți ai Statului Islamic, care controlează teritorii mari din Irak și Siria.

În august, Arabia Saudită a promis un miliard de dolari pentru achiziționarea urgentă de arme destinate armatei libaneze, care se confruntă cu o incursiune a jihadiștilor din Siria ce încă dețin soldați și polițiști libanezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new