Statul Islamic a remizat la Paris

November 14, 2015

O scurtă trecere în diagonală peste reacțiile privitoare la atentatele de la Paris, mi-a confirmat (pentru a câta oară !?) ceea ce chiar ieri, îmi amintea un prieten, și anume că propaganda nu se adresează elitelor. Pentru elite există alte modalități de persuadare. Propaganda este pentru cei mulți. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine !

Propaganda trebuie să fie simplistă, emoțională, accesibilă înțelesului tuturor. Și aș adăuga, trebuie să identifice rapid și punctual vinovații ! Ce vreau să spun cu asta ? Că pentru tragedia și oroarea de proporții impresionante de la Paris nu avem vinovați ”unici”. Cum nu există nici soluții ”miraculoase” – a se citi radicale! – care să ne scape de flagelul terorismului peste noapte. Ca atare, a judeca lucrurile dihotomic în alb/negru sub imperiul emoțiilor poate fi mai distructiv și cu urmări pe termen lung mai grave decât ferocitatea atacurilor de la Paris.

NU doar politica agresivă de distrugere a autocrațiilor arabe și intervențiile americane în Orientul Mijlociu (care au dus la revigorarea grupărilor teroriste islamice) sunt vinovate. NU doar falsele și ineficientele politici europene privind migrația și integrarea multiculturală sunt vinovate. NU doar ideologiile, islamismul, extremismul, intoleranța & whatever sunt vinovate. DA, fiecare dintre acestea în parte a contribuit în varii procente la edificarea situației globale instabile și tensionate în care evoluăm și care generează tragedii îngrozitoare de tipul celor pe care Parisul le trăiește pentru a doua oară în acest an. Avem un cumul de factori generați de deciziile greșite ale unor lideri ai comunității internaționale, fie că vorbim de lideri de state sau organizații internaționale. Și nu în ultimul rând, e o problemă în privința modului în care ne definim ca umanitate la început de secol XXI. Pentru că iar revin și spun: cât timp astfel de tragedii ne emotioneaza doar pentru că se petrec în proximitatea noastră, și sunt ”mai puțin” înfiorătoare când se petrec în Pakistan, Liban, Iraq sau țări din Africa, șansele să se schimbe ceva esențial sunt zero. Iar rezultatele dezastruoase ale politicii la nivel global nu pot fi înlăturate cu marșuri ale unei unități de gândire și acțiune exclusiv declarative și sesiuni de poze ce dau bine pe head-line-ul agențiilor de știri !

Cred că, pentru orice lider politic responsabil din lume, ultimele 2o de ore au fost unele de coșmar ! Sau de trezire la realitate (depinde de perspectivă). Urmările, mai exact acțiunile de răspuns le vom vedea în următoarele zile. De ele depinde nu doar viitorul Europei, ci și o redefinire a politicii globale. Și a alianțelor de securitate. Pentru că, ne place sau nu, tot ce a câștigat Rusia în fața terorismului islamic, pe frontul din Siria, tot, dar absolut tot, s-a pierdut aseară în inima ”capitalei luminilor”, la Paris. La meciul dintre Franța și Germania, cel care a remizat a fost Statul Islamic. Iar dacă NU vom învăța nici din asta nimic și nu vom decide ferm să fim uniți cu adevărat, atunci vom fi ”liberi și în siguranță” fiecare în propriul buncăr statal !

Gabriela Ioniță

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new