‘Steadfast Jazz 2013’ testează capacitatea de comandă şi control a Forţei de reacţie rapidă (NRF)

November 5, 2013

Alianţa Nord-Atlantică testează în perioada 2 – 9 noiembrie, în Polonia şi statele baltice, capacitatea de comandă şi control a Forţei de reacţie rapidă (NRF), în cadrul celui mai amplu exerciţiu militar integrat (terestru, militar, aviatic, naval, forţe speciale), conform Agerpres.
Denumit sugestiv ‘Steadfast Jazz 2013’, exerciţiul este coordonat de către Comandamentul Forţei Aliate Integrate de la Brunssum, care va asigura, în 2014, comanda NRF. Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen a subliniat în cadrul unei declarații de presă faptul că ‘Steadfast Jazz 2013’ are menirea ”să țină trupele Forței de Reacție Rapidă pregătite pentru a interveni oriunde în spațiul Alianței Nord-Atlantice, oricând este necesar”.
Exerciţiul din acest an este condus de către generalul german Hans-Lothar Domrose, comandantul Comandamentul Forţei Aliate Integrate de la Brunssum.
La ‘Steadfast Jazz 2013’ participă 6.000 oameni, din care 3.000 militari implicaţi în manevrele propriu-zise, iar alţi 3.000, incluzând personal auxiliar, aflaţi în diferite locaţii de comandă ale Alianţei din întreaga lume.
Un număr de 350 de vehicule blindate, 60 de avioane şi elicoptere, 12 nave de luptă şi un submarin constituie cea mai importantă desfăşurare de forţe a NATO pe timp de pace, în cadrul unui exerciţiu la care participă 20 de state membre şi partenere.
Parte a conceptului privind Iniţiativa Forţelor Conectate, NRF este principalul instrument de certificare a capabilităţii de interoperabilitate a forţelor statelor membre, precum şi cadrul optim de testare a capacităţii Alianţei de a face faţă oricăror provocări viitoare privind securitatea statelor membre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new