Studiu IRES: 60% dintre români vor o politică națională, 31% sunt pro-occidentali și 1% pro-ruși

February 28, 2016

Mai mult de jumătate dintre români ar dori ca partidele politice să facă o politică națională, arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES pentru revista de cultură şi gândire strategică SINTEZA.
Astfel, 60% dintre cei intervievați își doresc ca politicienii să ducă o politică națională, în timp ce 31% își doresc o politică pro-occidentală. O politică pro-Rusia este dorită de doar 1% dintre români.
În ceea ce privește părerea românilor despre partide, trei sferturi dintre români au păreri depreciative cu privire la partidele din România. Procentele se împart astfel: părere “foarte proastă” – 37% și proastă – 36%. Doar 18% au o părere bună despre partidele politice. Majoritatea românilor, 55%, are foarte puțină încredere în partidele politice, în timp ce 37% au puțină încredere și doar 6% au multă încredere în aceste formațiuni. Atunci când sunt rugaţi să avanseze primul cuvânt care le vine în minte când se gândesc la partidele din România, majoritatea enunţurilor au caracter depreciativ la adresa formaţiunilor politice. Printre acestea cele mai frecvente se referă la: hoți / furt / escrocherie – indicate de 12% dintre participanţii la studiu sau corupție / mită (10%). Asocierile pozitive sunt prezente într-o proporţie redusă.
Mai mult de jumătate din partipanții la studiu, 52%, spun că PCR a fost mai bun decât partidele actuale, pe când 18% consideră că fostul partid unic a fost mai rău decât actualele formațiuni. Interesant este că în Transilvania și Banat sunt mai multe persoane, 51%, care au o părere bună despre PCR, decât în Moldova, unde doar 49,6% au această părere.
Aproape 33% dintre respondenți au probleme privind elementele caracteristice pentru ideologia de stânga și dreapta, și nu pot să se poziționeze la dreapta sau la stânga eșichierului politic. De stânga se declară 17%, în timp ce dreapta se consideră 24%. Nu mai puțin relevant este faptul că aproape 6 din 10 români preferă un politician independent, însă 3 din 10 îşi exprimă opţiunea pentru un politician afiliat unui partid. Opţiunea pentru indepedenţi este mai frecventă în rândul tinerilor între 18 şi 35 de ani, a celor cu studii medii,  a locuitorilor din Moldova şi a respondenţilor care se auto-evaluează ca fiind de dreapta. Afiliaţii sunt preferaţi de către vârstnici, de către persoanele cu studii şi de respondenţii care se poziţionează la stânga din punct de vedere politic.
 Dacă peste 90% din cei de stânga sunt de acord că statul ar trebui asigure locuri de muncă, locuințe,  82% din cei care se declară de dreapta susțin același lucru. Când este vorba  de încurajarea protecției sociale a persoanelor aflate în nevoie, e normal ca cei de stânga să susțină o astfel de opțiune (97%), dar vedem că și cei de dreapta susțin același lucru în proporție de 93,7%. Când e vorba de încurajarea economiei prin taxe mai mici și cei de stânga și cei de dreapta susțin același lucru în proporție de peste 93%.
Cei mai mulți români sunt membri ai PNL, 36% și ai PSD, 35%. Cu toate acestea, majoritatea respondenților afirmă că PSD este cel mai bun partid al țării, 30%, în timp ce doar 17% creditează PNL cu acest titlu. Pe locul trei se situează ALDE, cu 4%. Nivelul de implicare a românilor în asociaţii sau organizaţii non-guvernamentale este foarte scăzut: doar 5% dintre participanţii la studiu spun că sunt membri într-o asociaţie sau organizaţie non-guvernamentală.
Studiul are o marjă de eroare de ±2,9%.

Studiul integral al IRES poate fi accesat aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new