SUA – Cuba: resetarea relațiilor bilaterale

December 18, 2014

Statele Unite şi Cuba vor începe negocieri privind normalizarea relaţiilor diplomatice, a declarat un înalt oficial din administraţia americană. Potrivit oficialului american va fi examinată deschiderea unei ambasade americane la Havana, notează AFP.

După negocieri diplomatice secrete – găzduite de Canada – care au durat 18 luni și cu sprijinul Papei Francis – care a găzduit la Vatican runda finală a discuțiilor – președinții SUA și Cubei în cursul unei convorbiri telefonice au acceptat de comun acord resetarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări, relații suspendate cu mai bine de 50 de ani în urmă.

Conform termenilor stabiliți în cadrul negocierilor, autorităţile cubaneze au acceptat să-l elibereze pe americanul Alan Gross şi o altă persoană care a furnizat informaţii serviciului american de informaţii.

Casa Albă, prin vocea preşedintelui SUA, Barack Obama, a anunţat începutul „unui nou capitol” în relaţiile cu Cuba. El a declarat că sancţiunile împotriva Cubei nu au avut efectul scontat. De asemenea, el a cerut Congresului american să anuleze embargoul impus Cubei. La rândul său, preşedintele Cubei, Raul Castro, a confirmat reluarea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite, îngheţate în 1961. El a menţionat că schimbul de deţinuţi reprezintă începutul normalizării relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări. Raul Castro a declarat că problema controversată cu privire la embargoul comercial impus de SUA a rămas nerezolvată.

Potrivit oficialilor de la Casa Albă, Papa Francis a jucat un rol important în aducerea celor doi vechi rivali la masa negocierilor. În vara acestui an Papa Francis le-a trimis liderilor celor două țări o scrisoare personală, îndemnând ambele părți să pună capăt lipsei de dialog. În urma scrisorii, negocierile au căpătat un nou impuls, apoi convorbirea telefonică dintre Obama și Castro a precedat firesc anunțul de miercuri. Vaticanul a fost singurul stat care a avut reprezentanți la negocierile dintre SUA și Cuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new