SUA: Hillary Clinton și-a anunțat candidatura la prezidențiale

April 12, 2015

Democrata Hillary Clinton și-a oficializat duminică, într-o înregistrare video postată pe site-ul hillaryclinton.com, candidatura la învestitura prezidențială în 2016, a doua încercare a sa de a deveni prima femeie președinte al Statelor Unite.

“Sunt candidat la președinție” a declarat Hillary Clinton, fostă primă-doamnă, senator și fost secretar de stat, confirmând o candidatură așteptată de mai multe luni. La 67 de ani, ea este în acest stadiu singurul candidat oficial la alegerile primare democrate și domină sondajele partidului, amintește AFP.

“Americanii în viața de zi cu zi au nevoie de o campioană. Vreau să fiu această campioană” a declarat Hillary Clinton în prima sa înregistrare video de campanie al cărui mesaj are ca țintă principală electoratul familist din SUA. “Plec pe teren pentru a câștiga votul dumneavoastră”.

Alegerile primare debutează la începutul anului 2016 în Iowa și New Hampshire. Alegerile prezidențiale vor avea loc în noiembrie 2016.

Hillary Clinton a legat o alianță cu Barack Obama, fostul său adversar în 2008 devenit “prietenul” ei, care a estimat sâmbătă că ea ar fi “un președinte excelent”.

În fața lui Hillary Clinton, numeroși republicani își vor disputa învestitura. Doi au anunțat că sunt candidați la învestitură, senatorii Tea Party Ted Cruz și Rand Paul, în timp ce colegul lor Marco Rubio, de origine cubaneză, ar putea să o facă luni în timpul unui discurs la Miami. Cel mai bine plasat se numește Jeb Bush, un alt moștenitor al unei dinastii politice americane. Fostul guvernator al Floridei nu și-a anunțat oficial candidatura, dar intențiile sale sunt clare.

Cu puțin timp înainte de anunțul lui Hillary Clinton, el a postat pe Twitter o înregistrare video în care promite propuneri “în următoarele săptămâni și luni”. “Trebuie să facem mai bine decât politica externă a lui Obama și Clinton, care a slăbit relațiile cu aliații noștri și i-a încurajat pe dușmani” declară Jeb Bush, 62 de ani. El este fratele și fiul foștilor președinți George W. Bush și George H. W. Bush.

sursă: AGERPRES (editor: Sorin Calciu)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new