SUA neagă capturarea unei drone de către Iran

December 4, 2012

Televiziunea de stat iraniană a anunţat ieri că Forţele Navale ale Gardei Revolutionare Islamice au capturat o dronă americană care a intrat în spaţiul aerian iranian dinspre Golful Persic.

Media de la Teheran a mentionat că avionul dronă capturat este un ScanEagle, construit de Boeing, care poate fi lansat şi controlat de pe navele militare americane aflate în Golful Persic. Mai mult, televiziunea iraniană a prezentat imagini cu ceea ce se pretinde a fi avionul fără pilot capturat, inspectat de comandantul Forţelor Navale ale Gardei Revolutionare iraniene, Ali Fadavi.

Ministru de Externe al Iranului, Ali Akbar Salehi, a declarat că acţiunea de capturare a dronei era necesară pentru a demonstra comunităţii internaţionale modul în care înţeleg SUA să respecte legislaţia internaţională.

Anunţul făcut de Teheran a fost ulterior contestat de Forţele de Marină ale SUA şi de Administraţia Prezidenţială de la Casa Albă. Potrivit New York Times, purtătorul de cuvânt a Comandamentului Forţelor Navale americane din Bahrain a negat că ar fi pierdut vreun avion, menţionând că prezenţa marinei militare americane în regiune se face cu respectarea legislaţiei internaţionale, deci şi cu respectarea prevederilor privind intrarea în apele marine sau spaţiul aerian al altui stat.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Obama, Jay Carney, a declarat că SUA nu deţin informaţii concrete că un astfel de incident a avut loc. Reamintim că pe 8 noiembrie a.c., Pentagonul a recunoscut că un avion a aviaţiei militare iraniene a deschis focul asupra unui avion dronă de tip Predator deasupra Golfului Persic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new