SUA: Programul PRISM nu viza cuvinte-cheie, ci adrese de e-mail specifice (NSA)

March 19, 2014

Programul de supraveghere a internetului PRISM, dezvăluit de fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA) Edward Snowden, nu viza cuvinte-cheie generice, ci doar numere de telefon sau adrese de e-mail specifice, au asigurat miercuri oficiali ai executivului american, relatează AFP.

În cadrul unei audieri în Comitetul de supraveghere privind viața privată și libertățile civile, directorii juridici ai NSA, FBI și Comunității de Informații au explicat că monitorizarea prin programul PRISM era concentrată asupra persoanelor suspectate de terorism sau alte amenințări.

Supravegherea nu vizează de altfel niciodată nume sau termeni generici, a spus Brad Wiegmann, de la Departamentul Justiției, ci o adresă de e-mail suspectă, ‘spre exemplu terorist@google.com‘. NSA cere atunci furnizorilor de servicii de internet să furnizeze mesajele trimise sau primite pe această adresă și, în anumite cazuri, mesajele care menționează această adresă.

Potrivit Agerpres, Rajesh De, director juridic al NSA, a spus cu aceeași ocazie că datele recuperate de NSA sunt stocate timp de cinci ani în cadrul programului PRISM (Facebook, Google, Apple, Microsoft, Skype…) sau timp de doi ani dacă fac parte din programul de interceptare directă.

La începutul lunii iunie 2013, Edward Snowden a dezvăluit pentru două publicații — The Guardian și The Washington Post — existența unui program informatic secret numit PRISM, care permitea Statelor Unite să monitorizeze schimburile de e-mail, mesageria instant, telefoanele mobile și utilizatorii rețelelor sociale din SUA și din lumea întreagă.

Acest program permitea NSA și FBI să acceseze datele cu privire la persoanele din afara teritoriului Statelor Unite, prin intermediul unor giganți Internet, inclusiv AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Paltalk, Skype, Yahoo, YouTube și operatorul de telefonie Verizon. După aceste dezvăluiri, Snowden a început să fie căutat de justiția americană pentru trădare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new