SUA se justifică: Siria a încălcat “red line” prin folosirea armelor chimice

June 14, 2013

Confruntată cu acuze din partea a numeroase organizaţii internaţionale neguvernamentale care susţin că înarmarea opoziţiei siriene nu face decât să înrăutăţească conflictul, Casa Albă a declarat pentru prima dată, ieri, 13 iunie 2013,  că Siria a încălcat “linia roşie” prin folosirea armelor chimice, inclusiv a gazului sarin, împotriva rebelilor, ceea ce a determinat SUA să sporească ajutorul acordat opoziţiei, notează AFP.

“Echipele de informaţii estimează că între 100 şi 150 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza folosirii armelor de atac chimice. Cu toate acestea, datele cu privire la numărul de morţi sunt probabil incomplete”, a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului naţional pe probleme de comunicaţii strategice, relatează CNN. Rhodes a mai precizat că probele evidente privind utilizarea gazului sarin au schimbat “calculele” preşedintelui Obama, deşi nu este clar care va fi în acest context următoarea mutare a administraţiei americane.

Administraţia Obama apreciază că depozitele importante de armele chimice de pe teritoriul Siriei sunt în toitalitate sub controlul Guvernului, deşi regimul de la Damasc acuză rebelii de folosirea acestor arme.

Senatorul de Arizona John McCain, cunoscut susţinător al intervenţionismului în Siria, a pledat, într-un interviu acordat CNN, pentru acordarea a mai mult decât ajutoare non-letale, exemplificând prin acordarea de echipamente de armament anti-tanc şi anti-aerian.

În plus, potrivit Mediafax, senatorul McCain susţine ideea instituirii unei zone în care să fie interzisă survolul avioanelor, măsură ce i-ar putea ajuta pe rebeli care se confruntă cu frecvente raiduri aeriene ale armatei siriene. Oficial, până acum Statele Unite au fost reticente în a acorda ajutor militar rebelilor, deoarece între aceştia se numără grupări afiliate Al-Qaida, precum Frontul al-Nusra.

Potrivit unui sondaj făcut public de către Huffington Post, 3 din 4 americani se opun ca SUA să recurgă la lovituri aeriene asupra Siriei; 4 din 5 americani se opun trimiterii de arme oponenţilor regimului de la Damasc.  Iar 14 din 15 americani sunt împotriva descinderii cu trupe terestre în Siria. Printre respondenţi s-au aflat susţinători ai democraţilor dar şi ai republicanilor.

Războiul civil din Siria cumulează până în prezent 1,2 milioane de refugiați și 70.000 de morți (conform reprezentanţilor ONU numărul celor morţi depăşeşte 90.000).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new