SUA şi Israelul rămân fără drept de vot la UNESCO

November 8, 2013

Statele Unite şi Israelul au pierdut automat, vineri, 8 noiembrie, dreptul de vot la UNESCO deoarece nu au prezentat niciun angajament privind contribuţia lor financiară către această organizaţie, a declarat o sursă din cadrul agenţiei ONU, citată de Mediafax.

“Pe lista ţărilor care vor pierde dreptul de vot se vor afla Statele Unite şi Israelul”, a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului. Cele două ţări “nu au prezentat documentaţia necesară în această dimineaţă pentru a evita pierderea dreptului de vot”, a adăugat sursa citată. Acestea au încetat să îşi mai achite contribuţia după primirea Palestinei, la 31 octombrie 2011, în cadrul UNESCO.

În urmă cu doi ani, octombrie 2011, Organizaţia ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) s-a pronunţat în favoarea admiterii Palestinei ca membru cu drepturi depline al agenţiei ONU. În replică Casa Albă a comunicat că votul în favoarea admiterii “Palestinei” în cadrul UNESCO este “prematur” şi contraproductiv” și și-a suspendat contribuția financiară.

Retragerea Statelor Unite a provocat o mare criză financiară în cadrul organizaţiei, care a trebuit să gestioneze o reducere cu 22 la sută a bugetului său, care a trecut de la 653 la 507 milioane de dolari. Pentru a respecta acest buget, aproximativ 300 de persoane riscă să îşi piardă locul de muncă. Agenţia ONU avea 1.200 de angajaţi la sediul din Paris în 2012 şi alţi 900 în lume.

În pofida acestor dificultăţi, directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, de naţionalitate bulgară, a reuşit să strângă 75 de milioane de dolari pentru a face faţă acestei crize şi a fost realeasă la începutul lui octombrie.

“Lista ţărilor care nu vor mai avea drept de vot va fi anunţată probabil mâine (sâmbătă), în şedinţă plenară”, a precizat aceeaşi sursă din cadrul UNESCO.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new