SUA şi Rusia au ajuns la un acord privind dosarul sirian

December 7, 2012

SUA și Rusia au convenit să sprijine medierea între toate părțile implicate în războiul civil din Siria, în încercarea de a pune capăt violenței, a declarat astăzi Secretarul american de Stat Hillary Clinton, citată de Reuters .

La noua rundă de discuții asupra situaţiei din Siria, desfăşurate ieri la Dublin, au participat Hillary  Clinton, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și Trimisul special al Națiunilor Unite Brahimi Lakhdar. Pot spune că a fost “un pas important, dar este doar începutul”, a declarat Clinton astăzi cu ocazia unei escale în Irlanda de Nord. “Nu cred că există cineva care crede că vorbim de cine ştie ce descoperire epocală” a adăugat Secretarul american de Stat, semn că părţile sunt în continuare reticente privind şansele de soluţionare diplomatică a dosarului sirian.

Potrivit jurnaliştilor de la Bloomberg, Clinton a reiterat faptul că SUA consideră că orice tranziție la o “Sirie democratică, unificată”  trebuie să includă toate părţile implicate şi că  “fiecare parte va fi tratată la același standard privind respectare a “drepturilor omului și a valorilor democratice”. “Aceasta nu este doar un dialog unilateral” împotriva regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, a spus ea.

 Următorul pas va fi o întâlnire în zilele următoare între înalţi oficiali din  SUA și Rusia, care vor discuta calea de urmat şi cum poate aceasta deveni operativă. “Angajamentul noastru este de a sprijini o nouă încercare a emisarului Brahimi si a echipei sale de a lucra cu toate părțile interesate în Siria, pentru a începe o tranziție politică bazată pe o schiță convenită la reuniunea de la Geneva din luna iunie ” a explicat Clinton privitor la modul în care va fi valorificat acest acord. Declaraţia de la Geneva, care a fost convenită la momentul când Kofi Annan era încă mediator international pentru Siria, preconiza o tranziţie paşnică a puterii de la Damasc dar nu specifica ce rol, dacă va exista unul, îi revine într-un astfel de context preşedintelui Assad.

Clinton si Lavrov au discutat de mai multe ori Siria în ultimele luni, fără să vină la acord și cuvânt al reuniunii grabă amenajat organizată de Brahimi a stârnit speranțe în faptul că SUA și Rusia ar putea fi mai aproape de un compromis peste cea mai buna cale pentru a opri 21 de luni de violență în Siria. Clinton si Lavrov au fost atât din Dublin pentru o adunare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Lakhdar Brahimi  a declarat după întâlnirea de la Dublin că “nu s-au luat decizii senzaţionale”, precizând că este de acord să “lucreze împreună cu Rusia şi SUA pentru a vedea cum se poate găsi o soluţie pentru a pune capăt luptelor şi efectelor devastatoare asupra populaţiei civile siriene”.

SUA și Rusia au fost mult timp într-un impas cu privire la calea de urmat pentru a pune capăt luptelor dintre forţele armate susţinătoare ale lui Assad și rebelii opozanti. “Am văzut evoluții foarte periculoase în interiorul Siriei. Nimeni nu ar trebui să aibă nici o iluzie cu privire la cât de greu rămâne să şi concretizăm planul de soluţionare” şi-a manifestat public pesimismul Hillary Clinton.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new