Summit al Grupului de la Vișegrad privind criza refugiaților

January 26, 2016

Statele Grupului de la Vișegrad (V4 – Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) vor organiza, în data de 15 februarie 2016, un summit pe tema crizei refugiaților și emigranților din Orientul Mijlociu, a anunțat marți premierul ceh Bohuslav Sobotka pe contul său de Twitter, transmite Reuters.

Reuniunea, la care vor fi prezenți prim-miniștrii ceh, polonez, slovac și ungar, va avea loc înaintea summitului Uniunii Europene programat pentru 18-19 februarie, la Bruxelles, pe agenda căruia se va afla și criza declanșată de cei peste un milion si jumătate de imigranți, aflați în prezent în statele vestice ale UE.

Cele patru state central-europene din Grupul de la Vișegrad au cerut protejarea mai strictă a frontierelor Uniunii Europene și limitarea afluxului de migranți, protestând totodată față de sistemul de cote de redistribuire de solicitanți de azil. De altfel, ministrul polonez al Afacerilor Interne, Mariusz Blaszczak, a declarat astăzi că Varșovia va uzita dreptul său de veto pentru a se opune oricărui plan european de creștere a numărului de migranți destinați Poloniei. Blaszczak susține că o astfel de politică nu va face decât să încurajeze noi valuri de imigranți.

Luni, statele comunitare au făcut un pas înainte spre acceptarea ideii că spațiul Schengen de liberă circulație poate fi suspendat dacă nu va putea fi redus numărul solicitanților de azil, proveniți majoritatea din Orientul Mijlociu și din nordul Africii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new