Summit G8 – încep discuțiile despre acordul de comerț liber între UE și SUA

June 17, 2013

În cocheta stațiune irlandeză Lough Erne încep astăzi lucrările celei de-a 39-a ediții a Summitului G8 (Grupului principalelor state industrializate din lume). Pe agenda de discuţii se află situaţia financiară din zona euro, temerile că economia americană se reface mai încet decât este de dorit, eliminarea barierelor comerciale dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană şi criza din Siria, mai ales după ce SUA au anunţat că vor sprijini cu arme forţele rebele.

Situația din Siria va fi examinată și la convorbirile bilaterale între președintele american, Barack Obama și cel rus, Vladimir Putin. Despre situația din Siria preşedintele rus Vladimir Putin a discutat în cadrul unei întâlniri în week-endul trecut și cu premierul britanic, David Cameron. Principala concluzie desprinsă din discuţia la nivel înalt: „Putem depăşi aceste diferenţe (referitoare la acţiuni în regiunea de conflict) dacă recunoaştem că împărtăşim obiective comune: să punem capăt conflictului, să oprim dezmembrarea Siriei, să lăsăm poporul sirian să decidă cine îl conduce, să luptăm împotriva extremiştilor şi să îi învingem”, a declarat premierul britanic la final. În schimb, liderul de la Kremlin a avertizat din nou că decizia statelor occidentale de înarmare a oponenților regimului Assad este una periculoasă și neconstructivă. Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că “Moscova nu violează regulile internaţionale, livrând arme regimului de la Damasc, dar că va acţiona în mod diferit dacă partenerii săi occidentali din G8 vor furniza armament rebelilor din Siria”, potrivit AFP.

Liderii prezenți la întâlnire vor discuta, de asemenea, despre economia mondială și vor face schimb de puncte de vedere pe tema afacerilor externe și a problemelor legate de securitate. Discuțiile se vor axa și pe promovarea unei transparențe mai mari în ceea ce privește veniturile provenite din industriile de extracție și din industria forestieră precum și în ceea ce privește sistemul de guvernanță al terenurilor și informațiile guvernamentale. Siguranța alimentară, tranziția din Africa de Nord și schimbările climatice vor fi, de asemenea, puncte importante pe agenda G8. În preambulul reuniunii, premierul britanic David Cameron şi președintele SUA, Barack Obama se vor întâlni cu premierul italian Enrico Letta, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, pentru a începe discuţiile despre acordul de comerţ liber dintre UE şi SUA.

Cu doar o zi înainte de startul Summitului G8, fostul angajat al Agenţiei Naţionale americane de Securitate Edward Snowden a dezvăluit prin intermediul jurnalistilor de la The Telegraph că Marea Britanie a spionat toţi delegaţii prezenţi la reuniunea G20 din 2009, de la Londra.

Uzual, reuniunea a fost precedată de mai multe proteste anti-globalizare. Peste doua mii de oameni au mărșăluit pe strazile din Belfast, cu bannere în mâini și scandând lozinci împotriva Summitului G8. Autoritățile au mobilizat sute de jandarmi în centrul capitalei irlandeze, unde gruparea „Opriti G8” a anunțat că va organiza manifestații de protest pașnice înaintea și pe parcursul celor două zile ale desfășurării reuniunii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new