Susan Rice iese din cursa pentru postul de Secretar de Stat

December 14, 2012

Susan Rice, Ambasadorul SUA la ONU, s-a retras din candidatura pentru postul de Secretar de Stat, ce va rămâne vacant din ianuarie 2013.

În momentul în care Obama a menționat că Rice poate ocupa postul de la Casa Albă, aceasta a devenit imediat ținta unor atacuri venite din rândul republicanilor, care au acuzat-o că a manipulat informații esențiale privind atacul asupra consulatului SUA din Benghazi, din 2012, notează portalul stiriexterne.com. De altfel, analiştii politici de peste Ocean au fost majoritar de acord că numirea sa în postul de Secretar de Stat ar fi o sursă de risc pentru Administraţia Obama. În schimb, fostul preşedinte Bill Clinton a declarat că “Susan Rice a fost un partener inestimabil pe parcursul a peste patru ani”.

Pentru a pune capăt atacurilor republicane, într-o scrisoare trimisă președintelui american, Rice a menționat: “Dacă nominalizarea mea a atras aceste reacții, atunci sunt convinsă că procesul de numire va fi unul de lungă durată, perturbator și costisitor, atât pentru tine cât și pentru prioritățile noastre de ordin național și internațional”.
La rândul său, Barack Obama a oferit o declarație publică în care a afirmat: “Astăzi am vorbit cu Ambasadorul Susan Rice, și am decis să elimin nominalizarea sa din funcția de Secretar de Stat. Timp de două decenii, Susan s-a dovedit a fi un om extraordinar, capabil și patriot”, menţionează sursa citată. În replică, Susan Rice a precizat pe contul său de Twitter că a luat această decizie, deoarece are încredere în strategia de politică externă a preşedintelui Obama şi îşi doreşte realizarea cu succes a acesteia. “Ştiţi că eu sunt o luptătoare, dar nu doresc această funcţie cu orice preţ, mai ales dacă aceasta se răsfrânge asupra perceptiei ţării noastre” a precizat Rice către co-naţionalii săi.

Deocamdată principalul nume ce rămâne în cursa pentru fotoliul de Secretar de Stat este cel al Senatorului de Massachusetts, John Kerry.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new