Teheranul aniversează 34 de ani de la ”criza ostaticilor” prin ample proteste anti-americane

November 4, 2013

Zeci de mii de manifestanți s-au adunat în fața fostei Ambasade a SUA în Iran pentru a participa la cel mai mare miting antiamerican din ultimii ani, în semn de protest împotriva gesturilor de apropiere ale președintelui Hassan Rohani față de Occident, informează Associated Press și AFP.

Astfel de proteste au loc în fiecare an în fața fostei Ambasadei americane pentru a marca atacul din 1979 împotriva reprezentanței SUA și începutul unei crize a ostaticilor care a durat 444 zile și a dus la deteriorarea considerabilă a relațiilor dintre cele două țări.

Manifestația de luni este cea mai importantă din ultimii ani după apelurile unor grupări precum Gardienii Revoluției pentru manifestații de mai mare amploare în semn de sfidare la adresa Statelor Unite ale Americii. Alte manifestații au loc în mai multe orașe ale țării, potrivit imaginilor transmise de televiziunea de stat.

Protestarii au scandat ‘Moarte Americii’ și au ars steaguri americane și israeliene, scandând de asemenea ‘Moarte Israelului‘. Televiziunea iraniană de stat a transmis repetat imagini cu mulțimea de protestatari strigând în engleză și afișând bannere cu cele două sloganuri.

‘Sloganul ‘Moarte Americii’ este simbolul rezistenței și determinării națiunii iraniene în fața dominației SUA, care sunt o națiune tiranică și nedemnă de încredere. Spionajul practicat de SUA împotriva a numeroși lideri din întreaga lume sunt o probă evidentă în acest sens’, au declarat sâmbătă reprezentanți ai grupării Gardienii Revoluției. Organizația menționată este unul din cei mai activi inițiatori ale protestelor anti-americane din Iran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new