Tehnici de învăluire – US își caută aliați pe flancul sudic al Rusiei

April 12, 2014

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a lăudat pregătirea trupelor mongole și a primit un cal drept cadou în timpul unei vizite rare, desfășurată în cursul acestei săptămâni la Ulan Bator, capitala Mongoliei, stat situat strategic între China și Rusia, și nu mai puțin important, care dispune de cantitati uriașe de resurse minerale neexploatate.

Hagel este primul secretar american de la Apărare care vizitează Mongolia, de la vizita din 2005 a lui Donald Rumsfeld. Oficialul american a menționat rolul tot mai mare al Mongoliei în cadrul operațiunilor internaționale de menținere a păcii, inclusiv în Afganistan, unde aceasta are trimiși în misiune 350 de soldați.

”Fiind o importantă economie aflată în plin proces de creștere, este de la sine înțeles că Mongolia reprezintă o miză cu o importanță tot mai mare în ecuația geopolitică și de securitate globală” a menționat Chuck Hagel.

Hagel a fost întâmpinat pe Aeroportul Internațional Genghis Khan din capitala Ulan Bator, conform obiceiului cu o specialitate locală de caș, iar gărzile în costume de ceremonie tradiționale l-au salutat la intrarea în sediul Ministerul Apărării unde s-a întâlnit cu omologul său mongol, Dashdemberel Bat-Erdene. Hagel s-a întâlnit, de asemenea, cu forțele mongole care au servit în misiuni de menținere a păcii în Iraq. ‘Apreciez sacrificiul vostru’, le-a spus Hagel.

Dar punctul culminant al ceremonialului vizitei de patru ore a venit atunci când Hagel a primit cadoul tradițional – un frumos cal dintr-o unitate de cavalerie a armatei. Totuși calul nu va ajunge la Pentagon ci va continua să fie îngrijit în Mongolia. În schimb, Hagel a fost promis că va veni să-l vadă și va posta actualizări-foto pe rețelele de social media în fiecare an.
‘Să fii cuminte în timp ce eu sunt plecat’, i-a spus Hagel la finalul ceremoniei. El și-a numit calul Shamrock, după mascota Colegiului din Nebraska unde a învățat înaltul oficial american.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new