TNK-BP: Rosneft intră în competiția pentru achiziționarea participației British Petroleum

July 24, 2012

Compania petrolieră de stat Rosneft a informat firma British Petroleum (BP), că este interesată de achiziționarea pachetului de acțiuni deținut de compania britanică în cadrul holdingului anglo-rus TNK-BP, au anunțat astăzi reprezentanții Rosneft, citați de The Moscow Times. “În legătură cu recentele declaraţii ale consiliului director al BP că ar putea vinde participația deținută la TNK-BP, Rosneft a informat BP că este interesată în achiziţionarea părții în cauză”. Rosneft a adăugat că între cele două părţi s-a convenit să se poarte discuţii şi a fost semnat un acord de confidenţialitate. British Petroleum deţine în prezent 50 la sută din TNK-BP, restul participației de 50 la suta fiind controlat de Alfa Access Renova (AAR), un consorţiu de oligarhi ruşi,  respectiv Mihail Fridman, German Khan, Viktor Vekselberg și Leonard Blavatnik.

Relaţiile dintre BP şi consorţiul rus au fost mult timp tensionate şi s-au înrăutăţit după ce BP a încercat anul trecut semnarea unui acord de explorare a resurselor din zona Arctică. Afacerea a căzut după protestele din consorţiul AAR. La sfârşitul lunii mai, fostul directorul executiv al TNK-BP,  Mikhail Fridman a demisionat, invocând o relaţie nefuncțională cu partenerii britanici.

De menționat că AAR și-a exprimat deasemenea interesul pentru cumpărarea participației BP. Conform acordului de asociare, BP este obligată să efectueze cu “bună credinţă” negocieri cu AAR timp de 90 de zile. Numai după această perioadă compania britanică este liberă să finalizeze un acord cu alte părţi interesate, deşi nu sunt interzise de negocieri în cursul perioadei precizate. Însă, nu mai puțin important, din mai 2012, conducerea Rosneft a fost încredințată “țarului energiei” și apropiat al președintelui Putin, Igor Secin, căreia i se datorează deja semnarea unui important acord între compania rusă și gigantul american Exxon Mobile, dar și cele cu italienii de la Eni (privind explorarea resurselor în zona Arctică) și compania petrolieră de stat din Norvegia.

2 responses to “TNK-BP: Rosneft intră în competiția pentru achiziționarea participației British Petroleum”

  1. Nadine Haven says:

    What a very informative site, I have found alot of very useful information here and still have a lot more to read. Thank you very much for the time and effort you have put in….

  2. […] din Rusia, a iscat un uragan printr-o ofertă de 56 miliarde dolari, în cadrul unei strategii (n.r.: despre care PPW a scris încă din iulie 2012) care, dacă va fi finalizată, ar crea cea mai mare companie petrolieră tranzacționată public […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new