Tokyo confirmă vizita Ministrului de Externe japonez la Moscova

September 19, 2015

Pe agenda contactelor diplomatice dintre Rusia și Japonia s-au  aflat întotdeauna în ultimele decenii două subiecte fierbinți: statutul ”teritoriilor din Nord” respectiv Insulele Kurile de Sud și un tratat de pace care nu a fost semnat la încheierea WWII.

Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei a confirmat oficial vizita ministrului de externe Fumio Kishida în Rusia în perioada 20-22 septembrie 2015. O vizită așteptată cu interes de autoritățile de la Moscova, planificată inițial pentru primăvara anului trecut, apoi amânată din cauza intervenției ruse în Crimeea, iar ulterior rediscutată și reprogramată pe fondul tensiunilor diplomatice generate de prezența prim-ministrului rus Dmitry Medvedev la baza militară rusă din Insulele Kurile și a sancțiunilor comunității internaționale la adresa Rusiei.

Japan’s Foreign Minister Fumio Kishida (second from right) and Defense Minister Itsunori Onodera with their Russian counterparts, Sergey Lavrov (second from left) and Sergei Shoigu, at the start of their ‘2+2’ meeting in Tokyo, Nov. 2, 2013

În data de 19 septembrie 2015, serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe de la Tokyo a precizat că Ministrul Kishida va ajunge mâine la Moscova așa cum a fost programat, unde se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Potrivit publicației The Japan Times, Ministerul de Externe japonez se așteaptă ca în cadrul acestei reuniuni să fie abordată o gamă largă de aspecte ale relațiilor bilaterale dintre Japonia și Rusia, inclusiv problema “teritoriilor din Nord” (cum sunt numite în Japonia Insulele Kurile de Sud), precum și situația din Ucraina.

La rândul său, Ministerul de Externe de la Moscova a precizat că ministrul Sergey Lavrov se va întâlni duminică cu ministrul Kishida, pe agenda discuțiilor aflându-se și punerea la punct a detaliilor privind o vizită a președintele rus Vladimir Putin în Japonia până la sfârșitul acestui an, vizită anunțată deja neoficial de către prim-ministrul Shinzo Abe într-o declarație dată presei de la Tokyo.
Deasemenea, discuțiile celor doi miniștri de externe vor aborda problema unui tratat bilateral de pace care nu a fost încă încheiat, a afirmat ministerul rus, adăugând că ”progresele pe această temă nu vor fi posibile dacă Japonia nu recunoaște realitățile istorice de după război”, cu trimitere desigur la disputa teritorială dintre cele două țări privind Insulele Kurile de Sud. Rusia este de părere că ceea ce numește Japonia ”Teritoriile din Nord” sunt teritorii rusești ca urmare a situației existente la finalul celui de-al doilea război mondial. Japonia continuă să pretindă retrocedarea insulelor Kurile de Sud. De altfel, tensiunile pe acest subiect sunt constante, chiar cu o săptămână înainte de vizita la Moscova a înaltului oficial japonez, Tokyo a acuzat Rusia de încălcarea spațiului său aerian în zona insulei Hokkaido, nu departe de Insulele Kurile, și a trimis o notă de protest în acest sens Ambasadei Federației Ruse în Japonia.

Ministerul rus de externe și-a exprimat speranța că discuțiile miniștrilor de externe din cele două state vor fi o oportunitate de a îmbunătăți relațiile bilaterale afectate de participarea Japoniei la sancțiunile împotriva Rusiei după criza din Ucraina.

Ministerul japonez de externe a anunțat că pe agenda vizitei se află și o ședință de lucru a Comitetului Interguvernamental Japonia-Rusia privind comerțul și aspectele economice, organism co-prezidat de ministrul Fumio Kishida și Prim-viceprim-ministrul rus Igor Șuvalov, reuniune care va avea loc în cursul zilei de luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new