Transnistria cere oficial recunoașterea independenței și alipirea la Rusia

April 16, 2014

Conform unei știri difuzată de agentia Tiras la ora 12:05, Sovietul Suprem al Transnistriei (Parlamentul republicii separatiste din Moldova) a adoptat “în unanimitate” un apel către Moscova prin care se cere recunoașterea suveranității și independenței Transnistriei, urmată de aderarea la Federația Rusă, după scenariul aplicat deja în peninsula Crimeea. Apelul este adresat celor două camere ale legislativului de la Moscova – Duma de Stat și Consiliul Federației, precum și președintelui Rusiei, Vladimir Putin, dar și celui al Transnistriei, Evgheni Șevciuk.

“Uniunea Europeana trebuie să recunoască Transnistria, care nu prezintă și nu va prezenta niciun risc pentru Blocul comunitar. Doar în acest mod va fi creată o zonă de stabilitate regională”, a afirmat la rândul său Evgheni Șevciuk într-un interviu acordat Agenției France Presse.

Reamintim că după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, preşedintele Sovietul Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis o scrisoare Dumei de Stat prin care a cerut ca Moscova să examineze posibilitatea alipirii la Rusia şi a regiunii transnistrene. Iniţiativa a fost respinsă categoric de autorităţile de la Chişinău, iar Moscova a dat asigurări că nu are în vedere recunoaşterea regiunii separatiste, unde deţine un contingent militar.

Republica Moldovenească Nistreană a fost proclamată în septembrie 1990. In urma unui scurt razboi, a preluat controlul regiunii Transnistria si a devenit efectiv independenta de Republica Moldova, fara sa fie recunoscuta de vreun alt stat, nici chiar de Rusia. Care însă a sustinut insa deschis eforturile Transnistriei iar ulterior deschis un consulat la Tiraspol, capitala republicii separatiste.

Important de reținut că o echipă a televiziunii americane CNN care a reusit să intre pe teritoriul separatist a aflat că în ce privește Transnistria n-ar fi nevoie de nicio invazie, căci localnicii îi așteaptă pe ruși cu brațele deschise. Interesant este că jurnaliștii americani n-au reușit să găseasca nici măcar un localnic care să se teamă de o posibilă alipire la Rusia, deși populația vorbitoare de limba română de acolo pare că încearcă să-și facă auzite nemultumirile privind abuzurile la care este supusă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new