Trei spre… 13

March 1, 2013

În România, în ultimii 20 de ani, nici un Premier nu a reuşit să aibă un traseu politic de succes, de exemplu să ajungă Președinte. Aţi mai auzit ceva despre Emil Boc? Dar despre Mihai Răzvan Ungureanu?

Atacul fatidic al Premierului Filat a plecat de la un scenariu brevetat: creăm suspansul şi captăm atenţia publică pentru 24 de ore, lăsăm totul la foc mic şi, desigur, nu discutăm cu partnerii consiliului de alianţă.

Pe parcursul ultimilor 3-4 ani, poziţia de Premier a însemnat asumarea publică a responsabilităţii şi, implicit, atragerea simpatiilor electoratului de dreapta. În condiţiile astea, e greu de înţeles cum ”vaca ce dă lapte/scor electoral” e scoasă la alergat prin vînt şi ploaie şi e hrănită neglijent prin comenzi telefonice.

Iureşul public de pe 13, ora 13, a generat contra-atacuri (dosariada) pe măsură din partea PDM, discursuri din partea neaoşului Ghimpu împotriva Premierului, o moţiune a fostului membru PLDM – Mihai Godea şi un joc dublu (la cotitură) din partea PCRM. Peste toate, presiunea şi răceala donatorilor externi.

În actualul context politic, cu o prestaţie guvernamentală ce a înecat aşteptările populaţiei precum Titanicul, este un non-sens să propui acelaşi nume de premier într-un ipotetic AIE 3. Plahotniuc a fost coborît din prezidiul Parlamentului în urma avalanşei declanşate de Premier şi a aterizat în Parlament. Dar Premierul unde să aterizeze!? În vreun post de viitor ministru!? Pe strada Bucureşti, la preşedinţia PLDM!?

Riscul de a părăsi politica mare în urma unei demiteri este semificativ; după un astfel de eveniment, scăderea de credibilitate e inevitabilă, iar vizibilitatea va urma aceeaşi traiectorie. Ca şi în cazul clinciurilor din trecut dintre cei doi Vlazi, e plauzibil să credem şi acum că scorurile PLDM şi PDM scad concomitent, dar inegal. Stricăciunile în cele două curţi sunt de calibru diferit.

Reţineţi acest 13 februarie. Ar putea fi începutul sfîrşitului celui mai de succes politician pe care Rep. Moldova a reuşit să îl producă după dominaţia PCRM. Va trage după el un partid ce se dezintegrează ceva mai lent decît PDL-ul din România.

Premierul Filat a ştiut ce pune într-o parte a cîntarului pe 13 februarie. Acum, probabil înţelege că echilibrul e tot mai greu de atins după o contra-performanţă notorie. Ca nimeni altul, Filat a reuşit să ofere PCRM-ului şansa furtunii perfecte – votul de marţi din Parlament. Atunci se va vota soarta AIE, a Guvernului, a viitorului său politic şi mare parte din viitorul PLDM.

Pentru cei care nu au mai auzit mare lucru după demiterea lor … Premierul Boc a ajuns Primar de Cluj, iar Premierul MRU a devenit Preşedintele unui partid marginal, Forţa Civică, ce a obţinut 1 mandat de senator şi 3 mandate de deputat în Parlamentul României.

La vremea lui, fiecare Premier s-a crezut un rege. După ce jocul de şah se termină, regele şi pionii cad în aceeaşi cutie!

Doru Petruți

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new