Turcia a inaugurat un tunel feroviar între Europa şi Asia, pe sub Strâmtoarea Bosfor

October 29, 2013

Turcia a inaugurat, marţi, tunelul feroviar Marmaray care face legătura între Europa şi Asia, pe sub Strâmtoarea Bosfor, concretizând un plan propus iniţial de sultanul otomat Abdulmejid acum 150 de ani, relatează agenția Mediafax.

La ceremonia de inaugurare au participat lideri ai scenei politice de la Ankara, dar şi premierii japonez Shinzo Abe şi român Victor Ponta, preşedintele somalez Hasan Sheikh Mahmud şi numeroşi funcţionari publici străini, membri ai reprezentanțelor diplomatice din Turcia.

Tunelul feroviar Marmaray figurează printre marile proiecte de infrastructură ale Guvernului premierului Recep Tayyip Erdogan și are lungimea totală de 13,6 kilometri, dintre care un segment de 1,4 kilometri trece pe sub Strâmtoarea Bosfor, care desparte Asia de Europa, şi este săpat la adâncimea de 55 de metri. Pe fondul temerilor referitoare la efectele unui cutremur, ministrul turc al Transporturilor, Binali Yildirim, a dat asigurări că tunelul este proiectat să reziste la un seism de până la 9,0 grade.

Autorităţile turce speră că tunelul va fi tranzitat de aproximativ 1,5 milioane de călători zilnic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new