Turcia a reuşit să irite Rusia şi Iranul

November 25, 2012

Cererea autorităţilor de la Ankara în vederea dislocării de rachete Patriot pe teritoriul turc a provocat reacţii de iritare din partea Rusiei şi Iranului.

Rusia a recomandat Turciei să nu instaleze rachete Patriot în apropierea graniţei cu Siria. Moscova încurajează Ankara să caute si să găsească o soluţie politică, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe rus Aleksandr Lukasevici, citat de agenţia Ria Novosti.

“Militarizarea frontierei turco-siriene este un semn îngrijorător”, a apreciat Aleksandr Lukaşevici. “Indemnul nostru pentru colegii turci este altul: utilizarea potenţialului de influenţă asupra opoziţiei siriene pentru a se ajunge mai repede la demararea unui dialog inter-sirian, şi nicidecum folosirea forţei pentru a provoca o întorsătură periculoasă a situaţiei”, a adăugat diplomatul rus.  “Am văzut reacţia partenerilor noştri din NATO”, a menţionat purtătorul de cuvânt al MAE rus, semn că disponibilitatea Alianţei a creat oarecare nervozitate la Moscova. Menţionăm că imediat după primirea cererii, Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Ramussen, a scris pe contul său de Twitter că organizaţia va analiza “fără întârziere” cererea turcă.
“Este un sistem de apărare şi nicio ţară, mai ales Rusia nu ar trebui să-şi exprime preocuparea”, a explicat Ahmet Davutoglu, în cadrul unei întâlniri cu presa la Ankara, pe tema unei întrevederi cu preşedintele noii Coaliţii a opoziţiei siriene, şeicul Ahmad Moaz al-Khatib.
Nemulţumirii Rusiei i se adaugă şi atenţionările regimului de la Teheran, în ciuda aprecierilor primite de PM Erdogan pentru declaraţiile acide la adresa Israelului.
Ali Larijani (foto), șeful Parlamentului de la Teheran aflat într-o vizită la Beirut a menționat că intenția Turciei nu este una productivă adăugând: “Criza internă a Siriei nu poate fi rezolvată prin implementarea unor astfel de rachete” menţionează site-ul stiriexterne.com. După ce a părăsit Libanul, Larijani a ajuns în Turcia pentru a se întâlni cu premierul Erdogan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new