Turcia – campanie anti-corupție și răfuieli politice

December 18, 2013

Aproape 50 de funcționari guvernamentali, oameni de afaceri și bancheri au fost arestați în Turcia, în cadrul unei vaste operaţiuni anticorupţie și a răfuielilor politice ale premierului Erdogan. Printre suspecţi se numără şi trei fii ai unor actuali miniştri, după ce investigaţia a scos la iveală implicarea lor în cazuri de corupţie, dare de mită şi trucarea licitaţiilor publice, notează AFP.

Poliţia a refuzat să ofere detalii despre operaţiune. Cei trei reţinuţi de autorităţi sunt fiii ministrului de Interne Muammer Guler, ministrului Economiei Yafer Caglayan şi cel al Mediului Erdogan Bayraktar, potrivit Euronews.

Poliţia a cercetat şi sediul băncii de stat Halkbank din Ankara, de unde au fost duşi la audieri mai mulţi reprezentanţi ai băncii, inclusiv dintre cei aflaţi la conducere, susţine presa turcă. Printre cei arestați se află și primarul districtului Fatih din Istanbul, Mustafa Demir. De asemenea, cinci șefi ai poliției capitalei au fost demiși astăzi din funcție. Între cei cinci comisari de poliție concediați se numără șefii de la crime financiare și de la unitățile de crimă organizată, care au fost implicați în arestările anterioare, informează cotidianul turc Hurriyet.

Presa locală scrie, însă, că această acţiune ar avea legătură cu un conflict dintre premierul Recep Tayyip Erdogan şi o puternică mişcare musulmană condusă de clericul Fethullah Gulen. Până acum, Gulen a fost un susţinător ferm al guvernului, dar a trecut în opoziţie şi s-a refugiat în SUA.

Printre susţinătorii mişcării musulmane Hizmet sunt oficiali din poliţie, servicii secrete, judecători. Deşi premierul turc nu a comentat această operaţiune, el a subliniat că nu va permite ca ţara sa să fie condusă de anumite cercuri aflate peste hotare. Într-un discurs, după valul de arestări de marți, premierul Erdogan a promis că nu va accepta vreun compromis indiferent de ‘amenințări’ sau ‘alianțe murdare’ care vizează crearea de disensiuni în cadrul partidului de guvernământ. ‘Turcia nu este o republică bananieră sau un stat tribal din lumea a treia,’ a spus el, vorbind în orașul Konya, unul din fiefurile Partidului Dreptății și Dezvoltării (AK Party). ‘Nimeni din interiorul sau din afara țării mele nu poate dicta cum trebuie condusă țara mea’ a adăugat premierul Erdogan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new