Turcia – posibil referendum privind amenajarea Pieţii Taksim

June 13, 2013

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a încercat miercuri să dezamorseze fronda îndreptată împotriva Guvernului său de două săptămâni, evocând ideea unui referendum pe tema proiectului de amenajare din piaţa Taksim din Istanbul, aflat la originea manifestaţiilor, precizează Mediafax.

Pornite de la o simplă iniţiativă civică, protestele din Turcia (aflate deja în cea de-a doua săptămână) par să devină un test tot mai greu de trecut de către executivul de la Ankara. Cererilor iniţiale ale protestatarilor  li s-au adăugat altele, şi altele, ca atare decizia premierului Erdogan de a reveni la problema de început şi a o supune atenţiei populare, e puţin probabil să pună capăt tensiunilor sociale, dar îi poate oferi un moment de respiro pentru a-şi regândi strategiile.

La o zi după intervenţia poliţiei în această piaţă, şeful Guvernului a avut întrevederi cu “reprezentanţii” mişcării de contestare, în faţa cărora a avansat prudent ideea de consultare a populaţiei acestei metropole, cu speranţa că aceasta va accelera sfârşitul mişcării.

“Am putea să supunem această problemă votului popular la Istanbul (…) în democraţie, singura care contează este voinţa poporului”, a declarat presei vicepremierul Huseyin Celik la încheierea reuniunii. “Cred că după acest gest de bunăvoinţă, tinerii vor decide să părăsească parcul Gezi”, şi-a exprimat speranţa Celik. “Parcul Gezi trebuie evacuat cât mai repede posibil, nu putem, bineînţeles, să acceptăm că aceste manifestaţii vor continua la infinit”, a adăugat el.

În timp ce legitimitatea lor este contestată de manifestanţi, interlocutorii premierului, 11 membri proveniţi din rândul organizaţiilor neguvernamentale sau al societăţii civile, experţi sau artişti, au exclus prudent, joi, orice apreciere cu privire la propunerea primită. Menţionăm că Grupul coordonator al manifestanţilor din parcul Gezi, platfomă a 116 asociaţii care animează mişcarea, nu a fost invitat la Ankara. Iar alţi invitaţi, precum Mişcarea Greenpeace, au refuzat întâlnirea, denunţând operaţiunea în forţă a poliţiei şi intransigenţa premierului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new