Turcia – Premierul Erdogan acuză ”magistrații corupți” de generarea crizei politice

December 28, 2013

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan i-a denunțat, sâmbătă, pe judecătorii aflați la originea scandalului politico-financiar fără precedent care amenință cabinetul său de miniștri. Șeful guvernului de la Ankara i-a acuzat pe magistrați de aliere cu ‘anumite grupuri criminale’ în vederea ‘compromiterii de oameni nevinovați’, informează Reuters.

Ministrul afacerilor externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a îndemnat Ankara să facă lumină în ceea ce priveşte suspiciunile de corupţie ce planează în prezent asupra guvernului turc. După cum declară Steinmeier într-un interviu acordat Bild, actuala situaţie este un ‘test’ pentru democraţia turcă, notează AFP.

‘Din păcate, unii magistrați acționează concertat cu anumite grupuri criminale și în colaborare cu unele mass-media, pentru a compromite oameni nevinovați, prin divulgarea de documente confidențiale’, și-a exprimat regretul Erdogan, în timpul unei alocuțiuni susținute la Manisa (vest) în fața susținătorilor săi. De reținut faptul că unul din procurori care ancheta acuzațiile de corupție în care sunt implicați cei trei miniștri demisionari a fost concediat în cursul acestei săptămâni.

‘Dorim unitate, solidaritate. Unele mișcări, media și cercuri de afaceri sau politice au orchestrat acest complot odios la adresa Turciei’, a mai spus Erdogan în timpul acestei reuniuni organizate de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) aflat la putere. Miercuri, premierul Erdogan a remaniat jumătate din componența cabinetului său pentru a scădea presiunea publică generată de uriașul scandal de corupție.

Recep Tayyip Erdogan a acuzat din nou că la originea anchetei, în urma căreia trei miniștri au demisionat, s-ar afla ‘o bandă din interiorul statului’. Premierul turc vizează, fără a nominaliza, confreria predicatorului musulman Fethullah Gulen care, după ce a fost multă vreme un aliat al său, a intrat în război împotriva guvernului, pentru a denunța un proiect de suprimare a școlilor private. ‘Aceste acțiuni nu vizează AKP, ci Turcia. Ei nu pot accepta ideea că Turcia se dezvoltă’, a insistat Erdogan.

Proteste de stradă, soldate cu ciocniri violente cu forțele de ordine au avut loc la Istanbul și în numeroase alte orașe din Turcia. Potrivit Aljazeera, protestatarii au fost dispersați cu tunuri de apă și gaze lacrimogene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new