Turcia: Reforma constituțională va da prerogative sporite președintelui Erdogan

November 17, 2016

Postul de prim-ministru al Turciei va fi eliminat în cadrul reformei constituționale prevăzute pentru instaurarea unui regim prezidențial, care ar urma să întărească prerogativele șefului statului, Recep Tayyip Erdogan, a indicat joi ministrul apelor și pădurilor, Veysel Eroglu, transmite AFP.

‘Nu va exista post de prim-ministru în noul sistem‘ a declarat  ministrul Eroglu citat de agenția Anadolu. Potrivit acestuia, vor exista, în schimb, unul sau mai multe posturi de vicepreședinte, iar ‘miniștrii vor fi numiți în afara parlamentului’. ‘Sistemul va fi bazat pe separația între puterile executivă și legislativă’, a mai afirmat ministrul. Conform aceleiași reforme constituționale, președintele trebuie să provină dintr-un partid politic, aceasta fiind ‘o condiție esențială’.

Proiectul de reformă va trebui votat de cel puțin 330 de membri ai parlamentului pentru a fi ulterior supus unui referendum ‘în primăvara viitoare’, a adăugat ministrul. În luna octombrie, premierul Binali Yildirim a anunțat că reforma constituțională care va întări prerogativele prezidențiale va fi supusă la vot în parlament ‘în cel scurt timp’.

Guvernul de la Ankara a făcut din instaurarea unui regim prezidențial una din principalele priorități, însă nu dispune de majoritatea necesară în parlament pentru a trece singur acest proiect, notează Agerpres.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, aflat la putere), din care provine Erdogan, a obținut totuși sprijinul liderului formațiunii de opoziție MHP (dreapta naționalistă), Devlet Bahçeli, pentru organizarea eventuală a unui referendum. Împreună, cele două partide dispun în legislativ de majoritatea necesară de treimi cincimi (330 din 550 de mandate) pentru convocarea unui referendum — AKP având 316, iar MHP — 40.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new