Ucraina – conflictul din est revine la cotele de dinainte de armistițiu

November 11, 2014

Ucraina se pregăteşte de luptă în contextul consolidării trupelor ruse şi forţelor rebele, a declarat miercuri ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, în cadrul Consiliului de miniştri, la Kiev. Armistițiul semnat pe 5 septembrie a.c. la Minsk pare a fi deja de domeniul trecutului.

”Observăm o consolidare a grupărilor teroriste (termenul folosit de Kiev pentru insurgenţii proruşi-n.r.), precum şi din partea Rusiei. Le observăm mişcările, ştim unde se află şi ne aşteptăm la acţiuni imprevizibile din partea lor”, a afirmat Stepan Poltorak. “Sarcina noastră principală este să ne pregătim de luptă”, a adăugat el.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat Rusia începând de vineri că a trimis un nou convoi militar în estul Ucrainei, în contextul conflictului armat soldat cu peste 4.000 de morţi. Media ucraineană a semnalat decesul a cel putin 4 militari ai forțelor guvernamentale în confruntările din ultimele zile. La rândul său, BBC a raportat noi lovituri de artilerie asupra fiefului forțelor secesioniste din orașul Donetsk.

Potrivit Mediafax, Comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, Philip Breedlove, a confirmat miercuri intrarea unor convoaie cu echipamente militare ruse în Ucraina, inclusiv tancuri, artilerie şi trupe combatante.

“În ultimele două zile, am observat aceleaşi lucruri ca OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa). Am văzut convoaie cu echipamente ruseşti, tancuri ruseşti, sisteme de apărare antiaeriană ruseşti, artilerie rusă şi trupe de luptă ruse intrând în Ucraina”, a declarat generalul Breedlove.

Ministrul ucrainean al Apărării a mai afirmat că forţele ucrainene vor fi “redesfăşurate” pentru a fi în măsură să reacţioneze la “acţiuni neprevăzute ale unităţilor armate” care se află pe teritoriul controlat de rebeli.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a anunţat la rândul său consolidarea securităţii în oraşul Mariupol, un port strategic de la malul Mării Azov, pe care rebelii l-au desemnat drept următoarea lor ţintă şi a cărui cucerire ar permite crearea unei legături terestre între Rusia şi peninsula ucraineană Crimeea, anexată în martie de ruşi. Avakov a mai afirmat că autorităţile ucrainene vor consolida protecţia instalaţiilor strategice precum centralele nucleare sau gazoductele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new