Ucraina – Guvernul Azarov a demisionat

December 3, 2012

Preşedinţia ucraineană a anunţat luni demisia premierului Mikola Azarov, precizând că aceasta antrenează demisia întregului Guvern, informează AFP.

“Preşedintele Viktor Ianukovici a acceptat demisia premierului Mikola Azarov, dând curs unei solicitări din partea acestuia”, a anunţat site-ul oficial al preşedinţiei, precizând că potrivit legii ucrainene demisia premierului antrenează demisia întregului Guvern. În acelaşi timp, şeful statului a cerut membrilor guvernului să continue, potrivit art. 115 din Constituţie, îndeplinirea obligaţiilor de serviciu până la nominalizarea unui nou prim mistru căreia îi va reveni obligaţia privind formarea unui nou Cabinet, care va trebui să obţină susţinerea Radei Supreme.

Una dintre ultimele declaraţii făcute de Azarov ca premier a fost aceea că Ucraina îşi va menţine cursul către integrarea europeană, declaraţie care a venit după întâlnirea cu şeful diplomaţiei norvegiene, Eispen Barth Eide. De asemenea, Azarov a fost vârful de lance al Ucrainei în negocierile dure cu Rusia în încercarea de a convinge Moscova sa reducă preţul gazelor livrate Ucrainei. Negocierile au eşuat însă, deoarece condiţia impusă de Rusia a fost preluarea companiei energetice naţionale din Ucraina, Naftogaz. Reamintim că în 2010, Azarov a scandalizat organizaţiile feministe din Ucraina (şi nu numai) când acuzat că din cabinetul său fac parte numai bărbaţi a susţinut că “a conduce reformele statului nu este un business pentru femei”.

Chiar şi aşa, presedintele Viktor Ianukovoici are posibilitatea de a-l numi din nou pe Azarov în fruntea unui nou guvern, din care să facă parte şi mulţi dintre actualii ministri. În caz contrar, cel mai vehiculat nume pentru funcţia de premier este cel al guvernatorului Băncii Naţionale, Serhiy Arbuzov, un apropiat al preşedintelui, susţin jurnaliştii de la Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new