“Ucraina la cârma OSCE ar putea facilita soluţionarea conflictului transnistrean” consideră şeful diplomaţiei de la Chişinău
December 13, 2012
Ministrul de externe al R. Moldova, Iurie Leancă, speră că de anul viitor, când preşedinţia OSCE va fi preluată de Ucraina, negocierile în vederea soluţionării conflictului transnistrean vor da mai multe rezultate. Şeful diplomaţiei de la Chişinău a participat săptămâna trecută la reuniunea Consiliului de miniştri ai OSCE de la Dublin, unde a menţionat că o soluţie viabilă pentru conflictul transnistrean trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, iar procesul de retragere a forţelor militare ruse de pe teritoriul Moldovei trebuie finalizat.
“Sper că aceste elemente pozitive ne vor permite să avansăm într-o manieră mai eficientă în săptămânile, lunile ulterioare, după Anul Nou deja, sub preşedinţia ucraineană. Faptul că Ucraina preia preşedinţia OSCE, ţară care cunoaşte foarte bine situaţia din regiune, ţară vecină, sper să ne ajute să venim cu anumite elemente noi” a declarat ministrul Iurie Leancă într-un interviu pentru Europa Liberă.
În acelaşi timp, şeful diplomaţiei de la Chişinău a subliniat că misiunea de a convinge Rusia să-şi retragă armata din stânga Nistrului nu revine exclusiv Ucrainei. “Lucrurile s-au schimbat, dar nu aşa cum ne-am fi dorit. Noi avem acelaşi conflict nereglementat. Şi mai există încă o prezenţă militară străină, deşi într-un format ceva mai redus. Nu cred că ţine doar de datoria preşedinţiei reanimarea acestui angajament mai vechi. Ţine, în primul rând, de datoria noastră, fiindcă noi suntem ţara cea mai interesată să realizăm acest principiu al neutralităţii”, a subliniat ministrul moldovean de externe.
Iurie Leancă s-a arătat totuşi optimist în ceea ce priveşte soluţionarea diferendului transnistrean. “Dacă există voinţă politică din partea tuturor actorilor implicaţi în acest exerciţiu dificil, dar necesar, cred că vom găsi formule, care ne vor permite în baza reglementării conflictului, să avansăm pe calea construirii unui stat democratic, stabil şi european” a menţionat Leancă.
Participanţii la reuniunea de la Dublin au adoptat, de asemenea, o declaraţie cu privire la negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5+2. Documentul reafirmă sprijinul statelor participante ale OSCE pentru o reglementare cuprinzătoare, echitabilă şi viabilă a conflictului transnistrean. Totodată, se menţionează că acest proces trebuie să aibă loc cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi elaborarea unui statut special al regiunii transnistrene.
Declaraţia îndeamnă părţile să sporească eforturile în cazul măsurilor de consolidare a încrederii, inclusiv prin eliminarea obstacolelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor. De asemenea, mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri sunt chemaţi să intensifice eforturile coordonate.
Totodată, delegaţiile UE şi SUA au reiterat necesitatea îndeplinirii în totalitate a angajamentelor vizând retragerea forţelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova şi promovarea în continuare a obiectivului de demilitarizare a regiunii. În plus, delegaţia SUA a subliniat importanţa începerii discuţiilor în vederea procesului de transformare a actualei operaţiunii de pacificare din regiunea transnistreană.
Ministerul Afacerilor Externe a salutat reafirmarea, prin adoptarea la Consiliul Ministerial al OSCE a Declaraţiei referitoare la negocierile privind procesul de reglementare a procesului transnistrean în cadrul formatului de negocieri 5+2, a sprijinului ferm al OSCE pentru soluţionarea conflictului transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
MAE precizează că este prima declaraţie pe această temă adoptată în ultimii zece ani.
Leave a Reply