Ucraina spune ”pas” Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană

November 21, 2013

Guvernul de la Kiev a ordonat joi, printr-un decret, ‘suspendarea procesului de pregătire a Acordului de Asociere între Ucraina și UE’ pentru ‘a asigura securitatea națională, relansarea relațiilor economice cu Rusia și pregătirea pieței interne pentru relații de la egal la egal cu Uniunea Europeană’.

Anterior deciziei guvernului, parlamentul ucrainean a respins toate proiectele de lege ce permiteau transferarea în străinătate pentru îngrijiri medicale a opozantei încarcerate Iulia Timoșenko, transferare solicitată de Uniunea Europeană înainte de summitului european de la Vilnius din 28 și 29 noiembrie.

Oficialii europeni din cadrul misiunii de monitorizare și-au exprimat deschis decepția privind decizia Ucrainei prin intermediul unei declarații publice postate pe site-ul Parlamentului European.

“Este o decepție, nu doar pentru UE, credem noi, ci și pentru poporul ucrainean”, a declarat reprezentanta UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, după anunțul de suspendare a preparativelor făcut de către autoritățile de la Kiev. “Regret decizia Kievului (…) numeroase oportunități pentru această țară și pentru poporul ucrainean sunt acum amânate”, a comentat pe contul său de Twitter și comisarul însărcinat cu politica de vecinătate, Ștefan Füle.

Cei doi emisari europeni urmează să meargă vineri dimineață în fața parlamentului ucrainean, înainte de a merge la Kharkov, în nord-estul Ucrainei, pentru a se întâlni cu fostul premier ucrainean încarcerat, Iulia Timoșenko.

Pivotarea bruscă spre Est a liderilor de la Kiev este considerată de o parte a mass-mediei europene o victorie pentru președintele rus Vladimir Putin, care a catalogat la un moment dat dispariția Uniunii Sovietice drept ”tragedia secolului trecut”. De altfel, potrivit jurnaliștilor de la Reuters, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a salutat ‘dorința de a îmbunătăți și de a dezvolta comerțul și cooperarea economică’, cu un ‘partener apropiat’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new