Ucraina: (UPDATE: Biden a renunțat la ceremonia de la Kiev pe motive de securitate) Vicepreședintele US, Joe Biden va fi prezent la aniversarea unui an de la debarcarea regimului Yanukovici

November 19, 2014

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko îl va primi vineri la Kiev pe vicepreşedintele american Joe Biden, în contextul în care Ucraina marchează un an de la începutul manifestaţiilor din Piaţa Independenţei.

Potrivit Mediafax, aproximativ 1.000 de persoane au fost ucise în Ucraina de la încheierea armistiţiului între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, în septembrie, ceea ce înseamnă în medie 13 noi victime într-o zi, conform unor estimări făcute de ONU.

În cursul vizitei sale la Kiev, Joe Biden are programate întrevederi cu premierul Arseni Iaţeniuk şi cu preşedintele Petro Poroşenko, iar discuţiile vor fi dominate de “încălcarea de către Rusia a acordului de la Minsk din 5 septembrie”.

Kievul şi occidentalii acuză Moscova că-i susţine pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, ceea ce Kremlinul a dezminţit în mai multe rânduri.

Acordul de la Minsk prevede încetarea focului între armata ucraineană şi rebeli, însă acesta este încălcat periodic.
Începând din 5 septembrie şi până la 18 noiembrie, 957 de persoane, dintre care 119 femei, au fost ucise în Ucraina, a anunţat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Update: 21 noiembrie 2014

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a fost huiduit vineri, la Kiev, la ceremonia care a marcat un an de la începutul revoluției de la Kiev care a provocat căderea regimului Yanukovici, relatează Mediafax.

“Ruşine! De ce nimeni nu a fost pedepsit?”, au scandat zeci de apropiaţi ai victimelor reprimării din februarie către preşedintele ucrainean, care depunea o coroană de flori pe strada Instituţka, unde au fost ucişi majoritatea manifestanţilor.

Vicepreşedintele american Joe Biden, care urma să participe împreună cu preşedintele Petro Poroşenko la ceremonie, nu a mai coborât din maşină, forțele de protecție ale oficialului american considerând că securitatea acestuia era pusă serios în pericol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new