Ucraina – US, NATO și UE ‘profund preocupate’ de amploarea violențelor de la Kiev

February 18, 2014

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat marți ‘profund preocupat’ de escaladarea violențelor la Kiev și a îndemnat toate părțile să se abțină de la orice act de violență și să reia dialogul fără întârziere, relatează AFP.

‘Suntem consternați de violențele ce au loc în centrul Kievului’, a declarat pentru agenția franceză de presă Laura Lucas Magnuson, purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Siguranța Națională (NSC), cabinetul de politică externă al președintelui Barack Obama.

‘Vom continua să condamnăm violențele de stradă și recursul excesiv la forță de ambele părți’, autorități și manifestanți, a adăugat ea. ‘Aceasta nu rezolvă criza’, a subliniat Lucas Magnuson. ‘Pentru a restabili pacea și stabilitatea, îl presăm pe președintele Ianukovici să calmeze imediat situația și să pună capăt confruntărilor din Maidan’, piața centrală din capitala ucraineană unde sunt masați manifestanții, a precizat responsabila.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Catherine Ashton, s-a declarat ‘foarte preocupată’ de ‘îngrijorătoarea escaladare’ a violențelor la Kiev, unde au fost uciși, potrivit poliției citate de Interfax, șapte civili și doi polițiști. ‘Condamn orice folosire a violenței’, a declarat Catherine Ashton, potrivit unui comunicat. Oficialul UE le-a cerut totodată autorităților ucrainene să abordeze ‘rădăcinile crizei’.

După mai multe săptămâni de acalmie, confruntări violente au izbucnit din nou, marți, la Kiev între opozanții președintelui Viktor Ianukovici și forțele de ordine. Forțele de ordine ucrainene au dat marți opoziției un termen de două ore pentru ca situația să revină la calm la Kiev și au avertizat că, în caz contrar, vor declanșa o intervenție ‘de cea mai mare fermitate’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new