Ucraina va cere excluderea Rusiei din cadrul Forţei Navale a Mării Negre (BLACKSEAFOR)

April 30, 2014

Ucraina urmează să ceară excluderea Rusiei din cadrul Forţei Navale a Mării Negre (BLACKSEAFOR), la o reuniune la nivel de experţi de rang înalt, prevăzută la jumătatea lui mai, în Bulgaria, a declarat miercuri o sursă militară diplomatică de la Moscova, notează Mediafax.

Partea ucraineană îşi va motiva iniţiativa prin încălcarea sistematică de către Rusia a prevederilor Acordului de înfiinţare a BLACKSEAFOR, în 2001, a declarat sursa, adăugând că ucrainenii ar intenţiona să ceară semnarea unui nou document, fără Rusia, izolarea acesteia ori suspendarea sau denunţarea Acordului din 2001.

“Reprezentanţii ucraineni pot acuza Rusia de politici orientate către dominarea BLACKSEAFOR, încălcarea integrităţii teritoriale a unui stat membru, şi anume Georgia, în 2008, şi anexarea Crimeei în martie”, a mai declarat aceeași sursă. Desigur, o astfel de decizie va avea mai degrabă un impact simbolic decât reale repercursiuni asupra forțelor navale ale Federației Ruse. Grupul de cooperare navală BLACKSEAFOR a fost creat în 2001, la iniţiativa Turciei, cu participarea tuturor celorlalte ţări riverane la Marea Neagră, şi anume România, Ucraina, Georgia, Bulgaria şi Rusia. 

Reuniunea urmează să aibă loc la Varna, relatează Itar-Tass în pagina electronică. De reținut că cererea Ucrainei ar putea primi și sprijinul Bulgariei, care ”se simte ameninţată de acţiunile Rusiei în Ucraina”. Cel puțin așa afirmă preşedintele Rosen Plevneliev, exprimând temerea că Moscova ar putea ameninţa Republica Moldova şi apoi întreaga regiunea Balcanilor, o declarație oarecum surprinzătoare,  de obicei Bulgaria evitând să critice deschis acțiunile Rusiei, după cum relatează publicaţia L’Express, citată de site-ul Novinite.com. “Asistăm la noi politici – mai agresive, mai naţionaliste”, a afirmat Rosen Plevneliev, denunţând metodele “destabilizatoare” utilizate de Moscova. Potrivit lui Plevneliev, Bulgaria rămâne o ţară rusofilă, dar, în primul rând, este proeuropeană. “Proiectul rus este profund antieuropean“, a notat preşedintele bulgar, citat de Novinite.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new